Közélet

2011.04.12. 16:48

Kenyérre váltható a diplomád? Szép remények az állásbörzén

Nagyvállalatok, bankok, civil szervezetek és a munkaügyi központ szakemberei várták a hallgatókat a Kaposvári Egyetem állásbörzéjén.

Meiszterics Eszter

Állásbörzére várták a fiatal pályakezdőket a Kaposvári Egyetemen kedden. Az állásbörzével párhuzamosan szakmai gyakorlati helyekről is tájékozódhattak az érdeklődők, a régió nagyobb munkáltatói mind felsorakoztak a standokon, 16 kiállító várta ajánlatokkal, új lehetőségekkel az egyetemistákat, hat cég gyakornoki helyeket is kínált.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Állásbörzére várták a pályakezdőket a Kaposvári Egyetemen
[/caption]
A megnyitón Szávai Ferenc rektor arra bíztatta a friss diplomás és végzős fiatalokat, hogy használják ki a mai közvetlen lehetőséget az állást kínáló cégek személyes találkozására, illetve a még diploma előtt álló hallgatók mélyüljenek el a munkaerő-piaci elvárások feltérképezésében.
Elhangzott: az egyetem nem titkolt célja, hogy a diákok már a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt munkatapasztalatot szerezzenek, ehhez a gyakornoki képzési lehetőségek és a külföldi munkavállalással kapcsolatos információk is rendelkezésre álltak. A cégek bemutatkozó előadásai mellett karrier- és pályaorientációs tanácsadáson is részt vehettek a fiatalok.

Többek között régiós nagyvállalatok, bankok, civil szervezetek és a munkaügyi központ szakemberei várták a hallgatókat a Kaposvári Egyetem állásbörzéjén. Az egyik legnagyobb érdeklődés a Toborzó és Érdekvédelmi Irodát övezte, a szimulációs játékuk a nagykorúak figyelmét is különösen lekötötte. A Compass Egyesület külföldi önkénteseivel is beszédbe elegyedtek a fiatalok, akadt, aki angolul, míg mások németül próbálkoztak. Náluk jelenleg az egyetem 15 hallgatója vesz részt gyakornoki programban. Eglyné Katona Andreától, a szervezet vezetőjétől megtudtuk: elsősorban ifjúságsegítőket és andragógia szakosokat foglalkoztatnak, de pedagógusoknak, turisztikai szakember és óvodapedagógusoknak is tudnának még lehetőséget kínálni miután számos gyermekprogramot szerveznek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenhat kiállító várta ajánlatokkal, új lehetőségekkel az egyetemistákat
[/caption]
Jójákné Sipos Valéria banki ügyintéző munkája mellett levelezőn végzi az andragógiát, most másodéves az egyetemen, jelenleg 45 órás kötelező gyakorlatát tölti a Compassnál.
– A gyermekeimen keresztül ismerkedtem meg az egyesülettel – mondta. – Számos külföldi csereprogramot kínál a szervezet, így a gyermekeim Törökországban jártak velük. Tudtam, hogy jó kezekben, biztonságos körülmények között juthatnak így el külföldre. Most én is bepillanthatok a gyakorlatom alatt a civil szférába.

Horváth Klaudia ugyan még nem végzős, de a diplomához nyelvvizsgára van szüksége. – A külföldi csereprogramok érdekelnek elsősorban – mondta. – Néztem az egyetem Erasmus ösztöndíját, de a Compass külföldi lehetőségeit, nyelvi kurzusait is. Nem tudom eldönteni, hogy hosszabb távra menjek, vagy csak 3-4 hónapos projektre vállalkozzam. A Compass május közepére Törökországba szervez ifjúsági cserét 18-25 fős diákoknak, ahol az egészséges táplálkozás lesz a központi téma. Gondolkodom, hogy elmenjek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szimulációs játék sok egyetemistát vonzott
[/caption]
Az egyik fiatal azt mondta: nem is biztos benne, hogy itthon szeretne munkát vállalni. Szülei is arra bíztatják, próbáljon szerencsét külföldön.
Szabó Rita ezzel szemben csakis itthon tudja elképzelni a jövőjét, sőt Budapestre sem menne szívesen, pedig a tapasztalatok szerint ott több lehetőség várna rá, mint a régióban.
– Marketinget tanulok, és azért jöttem ma ide, hogy hátha találok olyan gyakorlati helyet, ahol valóban foglalkoztatnak, és sokat tanulhatok – tette hozzá. – Ami prospektust csak lehet, összegyűjtök, néhány társam zh-t ír, nekik is viszek belőlük.

Tíz százalékkal többen jelentkeztek emelt szintű vizsgára

A Dél-Dunántúli Régióban 12 517-en érettségiznek az idén, Baranyában 5170-en 37 intézményben, Somogyban 4257-en 29 intézményben, míg Tolna megyében a legkevesebben, 3090-en 22 helyszínen – derült ki a Somogy Megyei Kormányhivatal keddi rendezvényén, ahol a Somogy megyei érettségi elnököknek tartottak tájékoztatót. Elhangzott: a régióban 85 helyszínen jelentkeztek emelt szintű vizsgára, Somogyban 31 intézményben 736 ilyen típusú vizsga lesz, míg közép szinten 13 339 vizsgát tesznek. Legtöbben a fő tantárgyakból: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, illetve az idegen nyelvek közül angol és német nyelvből tesznek érettségi vizsgát. Jelentős a száma az informatika, biológia és kémia vizsgatárgyakra jelentkezők száma is.Az országos emelkedéshez hasonlóan 10 százalékkal nőtt az emelt szintű vizsgák száma, angol nyelvből 477 fő, németből 313 fő, történelemből 370 fő, biológiából 351 fő, matematikából 244 fő vállalta a megmérettetést. Akadtak különleges vizsgatárgyak is: evangélikus hittanból egy, filozófiából három, rendészeti alapismeretekből egy diák jelezte a vizsgát, de akad, aki spanyolul vagy franciául érettségizik történelemből.

Gyöngyösiné Szabó Judit projektvezető hangsúlyozta: mostantól a levelezőn, és esti iskolában tanulóknak is kötelező egy idegen nyelvből érettségizniük, és bár jelenleg a régió szervezi a vizsgákat, ősztől a megyék önállóan látják el a vizsgaszervezést. A régióban összesen 323, Somogyban 113 vizsgabizottság közreműködésével zajlanak érettségi vizsgák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!