Közélet

2011.04.07. 07:00

Népszámlálás 15 milliárdból, interneten is lehet válaszolni

Csaknem tizenötmilliárd forintba kerül a 15. népszámlálás. Az előkészületek megkezdődtek, Somogyban már érdeklődnek a leendő összeírók. Egy számlálóbiztos várhatóan száz címre csönget be.

Harsányi Miklós

Siófok kivételével megfigyelhető, hogy megyénkben az elmúlt évtizedben kisebb-nagyobb mértékben csökkent a városokban élők száma – összegzett egy elemző. Dél-Somogyban Csurgón, Barcson és Nagyatádon éltek kevesebben, s hasonló folyamatot mutattak ki Tabon, Marcaliban, Fonyódon és Lengyeltótiban is. Ennek hátterében a halálozás növekedése, a születési szám csökkenése, s az elköltözés áll. Igen sokan azért választottak új lakhelyet, mert a hosszas keresgélés ellenére sem találtak maguknak munkát. A 2011-es októberi népszámlálás során kiderül, hogy pontosan mennyien élnek megyénkben.

Nem, születési idő, állampolgárság, lakóhely, családi állapot, lakáshasználati jogcím – néhány kérdés, amire kötelező a válaszadás. Nemzetiség, anyanyelv, vallás, egészségi állapot és fogyatékosság: ezek viszont az önkéntesen kitölthető kérdések közé tartoznak. A lakások, a lakott üdülők és az egyéb lakott lakóegységeket is rögzítik majd az összeírók.

Horváth József, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) régiós igazgatója érdeklődésünkre kifejtette: a személyes elbeszélgetésen kívül a kérdőív önkitöltésére is lehetőség nyílik. Újdonság, hogy ezúttal először interneten is válaszolhatunk a kérdésekre.
– Somogyban 10 százalék fölé várjuk az interneten válaszolók arányát – jegyezte meg Horváth József. – Nem hiszem, hogy ez túlzó elvárás lenne. Vannak külföldi példák, ahol ez a 30 százalékot is meghaladja.



A Központi Statisztikai Hivatal részéről 20 megyei népszámlálási felelős vesz részt a munkában, ezen kívül 373 területfelelős is dolgozik. Megtudtuk: Somogyban előreláthatóan 1200 összeírót és 240 felülvizsgálót alkalmaznak majd. Utóbbiak a számlálóbiztosok munkáját ellenőrzik. Bár hivatalosan csak júniustól kezdik el toborozni az összeírókat, Kaposváron már a napokban is jó néhányan érdeklődtek a munka iránt. Egy biztosnak nagyjából 100-120 címet kell felkeresni. A címfelkeresés díja 150 forint, a kitöltött lakáskérdőívért – darabonként – 175 forintot kapnak az összeírók, míg a személyi kérdőívért 310 forint jár.
S ki számít ideális összeírónak? Szakemberek azt mondják: a kellő empátiával rendelkező, határozott fellépésű embereknek jó esélyük van a jelentkezéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!