Közélet

2011.04.04. 18:40

Veszélyes ugrások, ittas tekerés - sárga csekk a bringásoknak is

Célkeresztben a bringások: hétfőtől három héten át tartó fokozott ellenőrzést kezdett el a rendőrség. Akár százezer forint bírsággal is sújthatják az ittas kerékpárosokat, de már kisebb közlekedési szabályszegésért is 30 ezer forintot fizethetnek a szabálysértők.

Harsányi Miklós

Somogyban tavaly 105 olyan személyi sérüléssel járó baleset történt, amelynek résztvevője kerékpáros volt. Ezek nagy részét ők okozták. Öt kerékpáros meghalt, 23 súlyosan-, 35-en könnyebben megsérültek – összegzett a rendőrség. Szakemberek szerint indokolt a vizsgálat, igen sok az előírásokra fittyet hányó bringás.
– A vizsgálat egyik hozadéka az lehet, ha a szakemberek kiszűrik a különösen veszélyes ittas kerékpárosokat – mondta Nagy György magyaratádi pedagógus, közlekedési szakértő. – A rengeteg figyelmeztetés ellenére sokan isznak, mielőtt bicajra ülnek, mások az alapfelszerelést sem vásárolják meg.

A vizsgálat híre villámgyorsan elterjedt a somogyi bringások körében, az egyik kaposvári szakbolt forgalma duplájára nőtt. Hétfőn tucatjával vásárolták a fontosabb kerékpáros kellékeket.
– Tíz-húsz ezer forintos büntetésekről szólnak a pletykák, sokan tartanak a büntetésektől – így Andok Norbert, a Dreambike kerékpár üzlet tulajdonosa. – Ahogy a bicajosok hírét vették a rendőrségi ellenőrzésnek, érdekes, hogy rádöbbentek: szükség van az első és hátsó lámpákra, a fényvisszaverő mellényre és a prizmára. Tömegével szerzik be az alapvető biztonsági felszerelést, pedig aligha kell bizonygatni, hogy erre mindig szükség van.

Áprilisban fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat a rendőrök. Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kiemelte: az ellenőrzések célja a kerékpáros balesetek megelőzése, a szabálytalankodó, saját magukra és másokra veszélyt jelentő kerékpárosok forgalomból  kiszűrése.
– Fontos hangsúlyozni, hogy az ellenőrzéseket a kerékpárosok érdekében hajtják végre kollégáink – közölte Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. – Mindezt azért, hogy ebben az évben ne történhessenek kerékpáros tragédiák.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hajmeresztő trükkök az arra kijelölt helyen
[/caption]

A bicajosok sűrűn vétenek a szabályok ellen – hívták fel portálunk figyelmét számos kaposvári járművezető. Hiába jelez tilosat a közlekedési lámpa, mégis gyakran áthajtanak a kereszteződésen a kerékpárosok, mások az egyirányú utcában okoznak veszélyes helyzetet többen azt rótták fel: a Damjanich-, a Szent Imre, a 48-as Ifjúsági útja-, a Honvéd utca és a Fő utcán gyakran látni szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat. A rendőrség szerint Kaposváron nem lehet olyan utcát, térséget egyértelműen az ellenőrzési tapasztalatok alapján kijelölni, ahol hatványozottan több kerékpáros követ el közlekedési szabálysértést.

– Szerintem elég lenne, ha megkérdeznék a szakoktatókat: a kollégáim többsége könnyen összeállíthatna egy térképet, hogy hol érdemes ellenőrizni a kerékpárosokat – magyarázta Böröczi Csaba, az egyik kaposvári autósiskola szakoktatója. – Ha a rendőrök ma vizsgálódnának a Gyár utcában, a 48-as Ifjúsági útján vagy épp a Szent Imre utcában, legalább 8-10 szabálytalankodót találnának. A fiatalokat nem érdekli, hogy az utca egyirányú, nyugodt szívvel behajtanak. Ennél is veszélyesebbek a szürkületben lámpa nélkül hajtó kerékpárosok. Sajnos, kezd az új divat is elharapózni. Egyesek extrém trükköt vetnek be a közúton: a Rákóczi téren egy BMX-es napokban hátra szaltóval rémisztette meg a sofőröket. Hajszálon múlt, hogy nem gázolták el...Büntetik az ittasokat

Akik ittasságtól befolyásolt állapotban – 0.8 ezrelék véralkoholszint felett – hajtanak kerékpárt azok cselekményét a törvény százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtja. A kisebb közlekedési szabályszegések elkövetőivel szemben pedig a tett mértékéhez igazodóan figyelmeztetést, helyszíni bírságot vagy akár szabálysértési eljárásban 30 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki az eljáró hatóság.

Koponyasérült bringások

Végtag- és koponyasérülés: a kerékpáros balesetek gyakran súlyosan végződnek. Németh Géza, az Országos Mentőszolgálat kaposvári központjának vezetője azt mondta: most, a tavaszi idény kezdetén jó lenne, ha minél többen átismételnék a közlekedési szabályokat. Tapasztalatból tudják ugyanis, hogy a kerékpárosok közül bizony sokan vétenek a szabályok ellen.

– A részeg bicajosokon kívül a járdáról hirtelen útra hajtó kerékpárosok a legveszélyesebbek – osztotta meg tapasztalatát egy kaposvári taxis. Szerinte a rendőröknek azzal is foglalkozniuk kellene, hogy a szűk belvárosi utcában egyáltalán ne közlekedjenek bringások. Időseket, babakocsival közlekedőket sodornak nehéz helyzetbe. Ha kell, javasolta, akár minden nap tartsanak vizsgálatot, s ha a figyelmeztetés nem használ, akkor pénzbüntetéssel sújtsák a vétkeseket.

Kár, hogy egyesek kizárólag a saját kárukból tanulnak. Hajmeresztő trükkök az arra kijelölt helyen -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!