Közélet

2011.04.29. 15:34

Virágba borult Zalánpatak, Kate-et és Williamet várják

A zalánpataki vendégház homlokfalán ott van az angol királyi család címere.

F. Szarka Ágnes

Kaposgyarmat testvértelepülésén az erdélyi Zalánpatakon tölti nászútja egy részét az ifjú hercegi pár, William és Kate. Információink szerint Zalánpatakon már várják az ifjú párt: a házakat kitakarították, a települést elborították a virágok.

A településen többször megfordult Károly herceg, legutóbb tavaly júniusban, amikor Málnás község önkormányzata – melynek közigazgatása alá tartozik az egykori üveghuta maradék települése – angol nyelvű színes-képes összeállítást is készített, amellyel sugallni szerette volna, a háromszéki székely-magyarok óhaját: megmenteni ezt a patinás és érdekes múltú települést, amely több mint fél évszázada a pusztulás ösvényére lépett.

A kaposgyarmatiak már többször jártak Zalánpatakon. Első látogatásukkor az ottaniak magyar zászlót kértek a templom számára.
– A település nagyon szegény – mondta Balogh Józsefné Kaposgyarmat volt polgármestere. – Oda még tömegközlekedési jármű soha nem ment be. De nem is volt min, mert útjuk sem volt. Zalánpatak pici, alig száz lakosú település, Sepsiszentgyörgytől nem messze, Benedek Elek szülőfalujának, Kisbaconnak szomszédságában. A környezete gyönyörű, mintha egy mesekönyv lapjai kelnének életre. Az első utunk alkalmával az egész település kivonult elénk. Abban az időben még el kellett dugni a magyar lobogót, a román hatóságok nem vették szívesen az ilyen ajándékot. A falu apraja, nagyja várt bennünket és az anyaországból érkező zászlót. Még ma is elszorul a torkom, ha rá gondolok. Zúgtak a harangok, sírt, zokogott mindenki, amíg a templomig értünk.Zalánpatakon az elmúlt években új iskola és orvosi rendelő épült, megszépült a kultúrház. Kapogyarmattól egy hétszáz kötetes magyar nyelvű könyvtár érkezett és egy televízió.
– A zalánpataki delegáció egyszer járt nálunk – emlékezett. – Jönnének többször is, de nincs pénzük. Arra az egy alkalomra is mi béreltünk egy autóbuszt, amit Aradra küldtünk eléjük. Addig vonattal jöttek. Megmutattuk a Zselicet, Kaposvárt és a környéket. Tőlük magyarságból, szeretetből kaptunk mintát.

Károly herceg számára egy avítt épületből rusztikus lakosztályt, vendégházat varázsoltak. A herceg pedig legutolsó látogatása alkalmával újabb régi falusi házat vásárolt. Az angol herceg nemcsak az erdélyi Rhédey család késői leszármazottja, hanem felmenő ágon egyenes ági rokona a kőröspataki gróf Kálnoky Bálint is, aki a mai Zalánpatak helyén, Egyedmezején alapított üveghutát a XVII. század derekán. A kolozsvári Szent Mihály templom összes üvegablaka itt készült. Károly herceg ott jártakor lerótta tiszteletét a közös ős, Rhédey Claudia erdőszentgyörgyi sírjánál. A zalánpataki vendégház homlokfalán három címer látható: ott van az angol királyi család címere, a Rhédey címer és a Kálnokyaké is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!