Közélet

2011.04.08. 07:00

Zsippó szépe az árnyas zselici rengetegben

Mintegy százféle madarat tart, aranyfácántól a guineai galambig, kacagó gerlétől a páváig.

Balassa Tamás

Péntek Lászlónak nincs gondja az ébredéssel: tucatjával kukorékolnak neki a kakasok, s kontráznak százával a gerlék, récék, pintyek, papagájok a zsippói lankán. Elalvási problémái sem lehetnek, hiszen a 2,5 hektáros zsippói madárpark élővilága nonstop munkaadó.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Péntek László mintegy százféle madarat tart
[/caption]
És hát Péntek Lászlónak egy évfordulós virágcsokor sem okozhat gondot, a babócsai Basa-kertet idéző, ez idő tájt éppen bódítóan illatozó-sárgálló nárciszosa közeli megoldást kínál neki. Jelenleg 15-20 ezer szál szépség közül válogathat, s a nárcisz 28 fajtájából.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy évfordulós virágcsokor sem okozhat gondot
[/caption]
Az agrármérnök a Bárdudvarnokhoz tartozó apró településrészen két évtizede vásárolt egy kukoricaföldet, ahol ma buja növényzet, több mint százféle fa és számos szárnyas él. Az arborétumi környezetbe épített országosan is párját ritkító madárparkot egy évvel ezelőtt nyitotta meg a látogatók előtt, akik tavasztól őszig barangolhatnak a területen. Látnivaló nem kevés akad.

A székelykapu alatt áthaladva nem is gondolná az ember, mi mindent rejt a fenyvesek és bambuszültetvények, rózsaligetek és árnyas lugasok mélye. Péntek László mintegy százféle madarat tart, aranyfácántól a guineai galambig, kacagó gerlétől a páváig, rozzeta papagájtól az ausztrál kontyos gerléig a ritkaságok egész sorát vonultatják föl a madárketrecek. Harminchárom galambfajtája mellett a huszonhatféle tyúkfajtára is büszke: a baromfiudvar még a vidéki életet ismerőknek is sok meglepetést tartogat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyszerre kopasznyakú, búbos és szakállas
[/caption]
– Számomra az igazi sztár a Zsippó szépe – bújik az egyik ketrecbe az agrármérnök, és emberi szem számára szépnek semmi esetre sem nevezhető jószágot választ ki a szétrebbenő tojók közül. Harminc év munkájával tenyésztette ki az európai madártanban is elismert fajtát, mely egyszerre kopasznyakú, búbos és szakállas. Lelkesedését a kopasznyakú-csodálatban utolérni lehetetlen, de követni sem könnyű, Zsippó szépének öt-öt színben pompázó normál és törpe változata a legádázabb díszbaromfibarátot is megpróbáló téma.De magyarázza az agrármérnök megszállottságát: csak ily módon lehetett paradicsomi állapotot építeni a kukoricaföldből két évtized alatt. Ahol még komoly konyhakertészet, mi több, parasztház is van oly bőséges néprajzi gyűjteménnyel, melyet bármely skanzen megirigyelhetne. A focipálya és a ping-pongasztal a korszerű osztálykirándulások két elengedhetetlen kellékeként hívogatnak nem messze a csúcsra épült kilátótól, ahonnan Zselic kilátásai minden évszakban pompásak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Parasztház bőséges néprajzi gyűjteménnyel
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!