Közélet

2011.05.04. 07:00

Balatoni keresztelő, boglári lesz a lellei bor is

Elkészült az új szabályozás, lényeges változás azonban nem lesz a borospalackokon.

Füleki Tímea

Mindenképpen szerepeltetni kell a megye borvidékének minőségi borain a Balatonboglári elnevezést is a jövőben, függetlenül attól, hogy melyik hegyközségből származnak. Ez az egyik fontos változás, mely az idei szürettől lép életbe, amikor is már az uniós szabályozással összhangban kialakított termékleírások szerint kell megjelölni a palackokat.

A Balatonboglári borvidék termékleírásai két éven át tartó munka után készültek el mostanra. Már olvashatók a borvidék honlapján, de hozzáférhetők lesznek a hegyközségeknél és a polgármesteri hivatalokban is.

– Ma már úgy érezzük, hogy egyetlen, szőlőtermesztésben érintett ember érdekeit sem sérti az elkészült anyag – fogalmazott Mészáros Lászlóné, a borvidéki hegyközségi tanács titkára, aki szerint arra törekedtek, hogy viszonylag szabad mozgást biztosítsanak és senkit se szorítsanak ki a piacról. Márpedig ez – mint korábban hírt is adtunk róla – egyáltalán nem volt egyszerű, a végső forma rengeteg egyeztetés és módosítás után állt össze. Ismert, hogy a borvidék nevét is az új megjelölések miatt kellett visszaváltoztatni Dél-balatoniról Balatonboglárira, ellenkező esetben ugyanis a legnagyobb felvásárló, a BB, s a számára értékesítő gazdák kerültek volna nehéz helyzetbe. Orvosolni kellett például a balatonlelleiek aggályait, akik viszont – érthetően – a most Lellei néven forgalomban lévő boraikat ódzkodtak volna kényszerűségből Boglárira keresztelni.Az új termékleírások értelmében végül borának nevét lényegesen változtatni senkinek nem kell, a Lellei és más elnevezések a legmagasabb, oltalom alatt álló eredetmegjelöléses kategóriában is megmaradnak, csupán a címkén ott kell lennie a borvidék nevének, azaz a Balatonboglári szónak is. Nincs viszont szabály arra, hogy melyik névnek kell kisebbnek, nagyobbnak lenni, illetve alul vagy felül szerepelni. Dűlőszelektált borok készítésének sem lesz akadálya, a borvidékről összesen hatvanegy dűlő került fel a listára.
A termékleírások minden hegyközségben napirenden lesznek a következő hetekben, s a hegyközségi tanács is még ebben a hónapban rábólinthat az új előírásokra.

Boglári? Balatoni? Dunántúli?

Nem tiltja az új szabályozás a borok kategóriájának korábbi elnevezéseit, azaz a minőségi, asztali és tájbor elnevezések a jövőben is használhatók, hivatalosan azonban más a kategóriák neve. A legmagasabb minőségi paraméterek szerint készülő, oltalom alatt álló eredetmegjelöléses kategóriában borvidékünkön a Balatonboglári termékmegjelölés és körzetként a Dél-balatoni elnevezés használható. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott kategóriában a Balatoni és a Dunántúli neveket vették fel, míg a földrajzi jelzés nélküli borok esetében nincs szükség termékleírásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!