Közélet

2011.05.02. 17:55

Édes önellátás hétmilliárdból, fejlesztenék a cukoripart

A gazdasági átalakulás egyik fő kárvallottja a cukoripar: a tisztánlátás érdekében parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza a szaktárca.

Harsányi Miklós

A 12 hazai cukorgyárból az évek során 11 végleg bezárt, termelők sokasága hagyta abba a cukorrépa-termesztést és neves szakértők hagyták el a pályát. A cukoripari privatizáció kivizsgálására a napokban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolta Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke.

Azt firtatja: kit terhel a felelősség, hogy ma Magyarország cukorimportra szorul. Amilyen gyászos képet fest a múlt, annyira biztató a jövő az ország egyetlen cukorgyára számára: tegnap bejelentették, hogy hétmilliárd forintot költ műszaki fejlesztésre a Magyar Cukor (MC) Zrt. Kaposváron. Sokan történelmi esélynek tartják a beruházást.
– Lüktet az ember agya, ha arra gondolunk: cukorból korábban majdnem önellátó volt az ország, manapság pedig horribilis összegért árulják a külföldi árut a hazai boltokban – így egy cukoripari szakember. Jelenleg évente nagyjából 300 ezer tonna az ország cukor-felhasználás, ezzel szemben 105 ezer tonna a Magyar Cukor Zrt. kvótája.

Az ok-okozat közötti összefüggést firtatta kérdésünkre Müller János, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének somogyi elnöke is. Szerinte annak idején meggondolatlanul került külföldi kézbe a cukoripar nagy része. Ebben látja a probléma gyökerét, s abban, hogy az uniós reform nyomán tömegével hagyták abba a cukorrépa-termesztést a gazdálkodók.
– Szövetségünk annak idején felemelte szavát az ésszerűtlen döntések ellen – hangsúlyozta a somogyi elnök.

Háromszorosára nőtt cukor árak az egyik oldalon, s szinte tökéletesen ellehetetlenült, jövőkép nélküli ágazat a másikon.  Egy élelmiszeripari mérnök úgy látja: az önellátás felé célszerű elmozdulni, erőteljes lépésekkel kell  mérsékelni az élelmiszeripari kiszolgáltatottságot. Ráadásul az idő sürget – folytatta –, hiszen 2014. után változik a kvótarendszer, ami újabb, vaskos  meglepetéseket hozhat a hazai piac számára. Több megkérdezett szakértő osztja a véleményt: a kialakult  helyzetben kézenfekvő megoldásnak tűnik a kaposvári gyár további fejlesztése, amely nagy lökést adhat az egész ágazat számára.Történetének talán legnagyobb fejlesztése előtt áll a kaposvári gyár – a munkások hivatalosan hétfőn értesültek a döntésről. Az osztrák tulajdonos is rábólintott a nagyívű beruházási elképzelésekre. Kétségkívül a négy elemből álló program egyik nagy dobása, hogy a somogyi megyeszékhelyen beindul a nyerscukor-gyártás.

A finomító közel egymilliárd forintért épül meg – tudtuk meg hétfőn Hájos Lászlótól, a Magyar Cukor Zrt. vezériogazgató-helyettesétől. A cég amúgy már korábban is kacérkodott ilyenirányú elképzelésekkel. Kaposváron három éve távoli országokból származó nyercukrot dolgozhatnak fel.

A mostani hétmilliárdos fejlesztés keretében új cukorcsomagolót és – a meglévő 25 ezer tonnás mellé – egy 60 ezer tonnás cukorsilót is felépítenek. A biogáz-program alkotói is elégedetten dörzsölhetik tenyerüket: sínen van a kétmilliárd forint értékű projekt. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, úgy két év múlva a cukorgyártás teljes energiaigényét biogázból állítják elő Kaposváron.

Amúgy állítólag nemrég felröppent a hír: egyes körök az Alföldön egy kisebb cukorüzem létrehozását tervezik. Mielőtt a szakma fellelkesült volna, máris gyorsan lehűtötték a kedélyeket. Egy modern cukorgyár felépítése milliárdban mérhető – természetesen euróban számolva...

Áfa: szűk a mozgástér

Beszámolók szerint az alapvető élelmiszereket – köztük a cukrot – jelenleg terhelő 25 százalékos áfa csökkentésének lehetőségéről szólva Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: komoly kormányzati erőfeszítés van az adókulcs csökkentésére, de a költségvetés jelenlegi helyzete – a hiány 3 százalékon tartása – erősen beszűkíti a mozgásteret.

S bár többször visszatérően is hallani lehetett a kormányzati szándékról, eddig azonban konkrét bejelentésről még nem lehetett hallani. A bizonytalanságban egy dolog a biztos: az árcédulára pillantva keserédes élményben van része a vásárlónak, aki manapság cukrot vásárol...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!