Közélet

2011.05.16. 18:44

Elbírja még a kukásautót? Beszakad az úttest az autók alatt

Döccenős az útfelújítás Somogyban – így érzi sok somogyi autós. Szégyenteljes a 67-es út minősége, a Kaposvárt elkerülő út állapota is kívánni valót hagy maga után. A megyeszékhely és Fonyód közötti útra pedig mintha 30 éve egy fillért se költöttek volna, annyira lepusztult az út.

Harsányi Miklós

A hivatalos beszámolók szerint viszont az előírásoknak megfelelően haladnak a karbantartási- és állagmegóvási feladatok. Árva Milán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs főmunkatársa elmondta: a 2011-es megyei kátyúzási feladattervükben októberig mintegy 3.500 tonna melegaszfalt keverék felhasználása szerepel. Erre közel 163 millió forintot költenek.

Beszakadt az úttest a kaposvári Damjanich utcában. A kivitelező talán a hét közepén kezdi el a hiba kijavítását. Nem egyedi esetről van szó a megyében. Tempós helyreállítást sürgetnek a közlekedők, akik nem hagyják szó nélkül a szaporodó kátyúkat.. Elegük van az úthibákból, sokak szerint egyre lesújtóbb a helyzet. Vajon elbírja az út a kukásautót? – tanakodnak a Damjanich utcában élők. Egy fadarabra kihelyezett fejvédő sisak hívta fel a veszélyre az arra közlekedők figyelmét.Úgy tudjuk, hogy bár Kaposváron a tömeg- és a főközlekedési utakon már elvégezték a nagyobb javításokat, de számos lakótelepről és parkolóról  megfeledkeztek a karbantartók. Így például sokan örülnének, ha a Békefüredi-, az Arany János utcai lakótelepen eltüntetnék az úthibákat, s alighanem kisimulna a sofőrök arca, ha a Honvéd közben is végre aszfaltozna a kivitelézéssel megbízott vállalkozás.

Bank György, a közterület-fenntartási kft. igazgatója elmondta: tudomása szerint évente közel 40-50 millió forintot költenek a megyeszékhelyen útjavításokra. Minden munkát határidőre elvégeznek, amire megbízást kapnak. A kaposvári utak felújításával, karbantartásával foglalkozó vállalkozás vezetője szerint a korábbi úttömörítési hibák vezethettek a mostani problémához. A gáz- és a szennyvízvezeték építése után feltehetően nem sikerült legjobban a helyreállítás. Az útépítők korábban amúgy megjárták a Damjanich utcában. A Gábor Andor tér közelében egy pótkocsis teherautó süllyedt el, mivel a vártnál is nagyobb üreg húzódott az út alatt. A cégvezető arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy pontosan mikor fejeződik be a Damjanic utcai helyreállítás. Csupán egy dátum ismert: kedden megkezdik a hiba feltárását.

Somogyban a nagyfelületű burkolatjavítások a közbeszerzési eljárás keretében április végén indultak meg, s május 15-ig megvalósul a mintegy 400 millió forint költségű első ütem – mondta Árva Milán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs főmunkatársa. A beavatkozás egyebek mellett az ecsenyi-, a lábodi utat is érinti. Ezután talán a 67-es főúton zötykölődők is kevesebbet bosszankodnak. Zselickislaknál továbbá Zselicszentpálon, Kaposfüreden, Somogyaszalóban, Mernyén, Mernyeszentmiklóson és Somogybabodon is dolgoznak az útépítők. A listára felkerült még a 6809. sz. út (Nagyatád térségében), továbbá Toponár, Magyaratád, Ráksi, Kapolypuszta, Kőröshegy és Szántód közelében is számítani lehet a karbantartók munkájára. Régi adósságukat törlesztik a kivitelezők azzal, hogy a 610. sz. út Kaposvár átkelési szakaszát is rendbe rakják és a 61-es út a megyeszékhelyt elkerülő szakaszát is remélhetően megfelelő állapotba hozzák.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Óriási kátyúk szerte a városban
[/caption]

A közút munkatársa kitért rá: a teljes beavatkozás több mint  65 ezer négyzetméternyi felületet érint.
– A rendkívüli időjárás okozta károk helyreállításainak tervezése folyamatban van – folytatta Árva. Sörnyepusztánál az utat le kellett zárni, mivel az átereszt elvitte a víz. Ezt kitáblázták, s a tervező a jövő héten szállítja a terveket. Így még az idén megépülhet egy négy méter nyílású híd, amely hullámosított acéllemezből készül. A somogyi tervekről szólva jelezte: jelenleg – 40 millió forintért – három híd részleges felújítása zajlik. Andocson, Viszen és Babócsán dolgoznak a szakemberek.

Adódik a kérdés: milyen nagyobb építkezésre jut pénz a következő hónapokban? A szóvivőtől tudjuk: európai uniós forrásból a megyében idén két útszakasz újulhat meg. A 6616. számú utat – a Kaposfő és Kadarkút közötti szakaszt – nagyjából 750 millió forintból korszerűsítik, míg a 6805. számú útat Marcalitól a Somogysámsoni elágazóig teszik rendbe. Erre közel 230 millió forintot használhatnak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!