Közélet

2011.05.08. 15:28

Eperízű kukacra kaptak a harcsák a Médiakupán

„Neves csapatokat megelőzve” huszonhatból tizenhatodik lett a Somogyi Hírlap legénysége a Média horgászkupán, a gyerekek versenyét viszont az egyik csapattag kislánya, Sándor Boglárka nyerte.

Fónai Imre

– Ide figyelj, Miki, ha ráhozod az úszómra...! – halljuk már messziről a leghangosabb csapat állásából, amint „szakírónk”, Fenyő Gábor okítja Harsányi Miklós kollégánkat. Évek óta ők ketten alkotják, kiegészülve Sándor Zsolttal (a gyerekek is felcseperedtek idő közben, ők külön csapatnak számítanak) a Somogyi Hírlap legénységét a Média horgászkupán a balatonszárszói Nádfedeles horgásztavon; az idei a hetedik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szervezésében.
– Végre egy hal! – jön az örömkiáltás a kaposvári horgászegyesület duójától, merthogy ponty akad horogra, s szinte minden csapatnál kizárólag törpeharcsa, legfeljebb kárász piheg a szákban, pedig már délre jár az idő, csaknem három órája lógatja a több tucatnyi botot. 
– Idén biztosan nem viszünk haza kupákat, tavaly jobb volt a kapás – összegez a kaposvári Szabó Károly Attila. – A gyerekek sneciket fogdostak, meg küszt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kapás van...
[/caption]

Harsányi kolléga jóval elégedettebbnek tűnik: – Szép az idő, remek a hangulat, a halászlé is biztosan finom lesz, mi kell még? A hal csak hab a tortán.

Csapatkapitánya, Fenyő Gábor mintha nem érné be ennyivel: – Az időre biztosan nem lehet fogni, meg aztán a szél is jó irányból fúj, az áramlás kifelé hozza a halakat, de néhány törpeharcsánál többre eddig nem futotta. Abból meg kell vagy tizenöt-húsz egy pörkölthöz.

Jöttök jövőre is? – kérdjük, annak a tudatában, hogy Fenyő azt írta a Somogyi Hírlap előzetesében: „Mi a halakat etetjük évek óta, a szervezők meg bennünket.”
– Persze hogy itt leszünk – jön a csak a horgászlélektant nem ismerőknek meglepő felelet. Szakírónk arra a kérdésünkre is megfelel, hogy min múlik a fogás, mi a siker titka: – A beetetés.
A gyerekek különversenyébe nevező Harsányi Márk a saját specialitását mutatja: – Ezt figyeld, epres aromába tunkolom a gilisztát, úgy szúrom föl a horogra. Ez a csodaszer.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harsányi Márk büszkén mutatja zsákmányát
[/caption]

Édesapja a sima trágyagilisztára esküszik, legfeljebb egy-egy szem kukoricával megbolondítva. Nem mintha erre jönne az óriáscet, bezzeg néhány csapattal arrébb: mindenki a celldömölkiek félméteres pontyát irigyli. – Kifejezetten nagy halra mentünk – tájékoztat Nyaras Éva, a csapat pontyot akasztó hölgy tagja, férfi kollégája elméletben lehet jó, hiszen már mondja is, mi a titkuk: – Horog be, hal ki.
– Megvan a nagy fogás, három kiló húsz és ponty, a Sándor Zsoltinak jött – telefonálja utánunk már távozásunkat követően Harsányi Miklós. Vérbeli pecás: mondani könnyű...A jó vízminőség miatt romlik a Balaton haleltartó képessége

Becslések alapján még mindig nagyjából ötezer tonna busa, valamint kétezer tonna angolna él a Balatonban – tájékoztatta a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének közgyűlését a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetése. Elhangzott az is: nagyon jó a Balaton vízminősége, ezért a haleltartó képessége sokat romlott. A tápanyagban gazdagabb nyugati medencéhez képest a keleti medencében jóval kevesebb a hal.

Füstös Gábor, a nonprofit zrt. horgászturisztikai vezetője arról beszélt: a horgászok száma megtízszereződött a hatvanas évekhez képest; ma több mint negyvenezren vannak. Idén 250 ezer darab csukát, háromszáz tonna pontyot és hatvanezer darab süllőt telepítnek a Balatonba – kecsegtette a pecásokat. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: tizennégy halőr tevékenykedik jelenleg, ebből kettő a Kis-Balatonon. Tervezik a létszám bővítését és a technikai eszközeik korszerűsítését.

Felül fogják vizsgálni a halfogási tilalmak időpontját – erről is tájékoztatott Füstös Gábor. S a későbbiekben megfontolják a fogható halak alsó mérethatárának emelését, a csuka esetében például öt centivel, negyvenről negyvenötre. Továbbra sem javasolják a pontytilalom visszaállítását, viszont a süllő fogási tilalmának idejét meghosszabbítanák. A süllő pótlása ugyanis jóval költségesebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!