Közélet

2011.05.16. 17:49

Gyerekek köszöntötték Fésüs Évát a születésnapján

"...három véka jókívánság, áldjon meg az ég" – kívánták a 85 éves Fésüs Éva meseírónak hétfőn a Béke utcai óvodások. A 48-as Ifjúság úti fiókkönyvtár kicsinek bizonyult az ünnepség helyszínének: egyre érkeztek a tisztelők, barátok, érdeklődők és természetesen a gyerekek.

F. Szarka Ágnes

Éva nénit először lánya, – a könyvtárt vezetője – köszöntötte,  majd az óvodások és a Gyakorló Általános Iskola tanulói. A szokással ellentétben nem az ünnepelt kapott ajándékot – kivéve a virágokat – hanem a résztvevők. Ahogy évtizedek óta minden egyes megjelenő Fésüs Éva kötettel. Gombos Péter gyermekirodalom-kutató kalandozott vissza az ünnepelttel a múltba. Abba az időbe, amikor egy  kislány még írni sem tudott, de már megjelent nyomtatásban egy mondókája.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 85. születésnapján köszöntötték Fésüs Éva meseírót
[/caption]

– Elkezdtem kitalálni egy mondókát – mesélte Fésüs Éva, – mondtam, mondogattam, édesapám pedig hallgatta. Rájött, hogy nem egy óvodai versikét mondogatok, hanem a saját szerzeményemet, így lejegyezte és elküldte a Tündérvásár című újságnak, ahol meg is jelent. Így történt, hogy nem tudtam még írni, de már publikáltam. A nagymamám rengeteget mesélt nekem, az ő hangján ismertem meg a magyar népmeséket vagy a Grimm testvérek meséit. Talán emiatt vonzott különösen a hangjáték, a rádió. Vannak olyan szereplőim – Csacsi Tóni és Tüskeböki – akik több mint százszor szólaltak meg a magyar rádióban. Gyerekkoromban egyébként csintalan voltam, na azért nem annyira, mint a Csacsi Tóni. Arra hamar rájöttem, hogy a tréfa akkor jó, ha mindenki tud rajta nevetni.A születésnapi beszélgetésen az is kiderült, hogy Fésüs Éva rengeteg verset írt, de egyetlen verses kötete sem jelent meg.
– Fiatal lány koromban már írogattam verseket, de csak magamnak. A költőkről azt hittük, hogy nyomorognak, töpörtyűt esznek újságpapírból és reménytelenül szerelmesek. Ezt a sorsot nem akartam. Volt egy mentorom, aki számonkérte rajtam, hogy 16 évesen hogyhogy nem írok szerelmes verseket? Írtam én, de úgy gondoltam, hogy egy kedvesnővérnek, egy apácának, merthogy az volt, mégsem mutathattam meg.

Hétfőn a könyvtárban csodálatos világ bukkant elő: a mesék világa. Mi is csak az kívánhatjuk Fésüs Évának, amit az óvodások:  áldja meg az ég!, Hogy gyermekeink, unokáink és mi magunk is sokáig élvezhessük még újabb és újabb könyveit.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!