Közélet

2011.05.16. 18:58

Gyorssegély: hitelből indul a csurgói egészségcentrum

Gyorssegély a csurgói járóbeteg központ működtetőjének: tagi kölcsönt kap – lakosonként 200 forintot – tizenhét településtől a Csurgói Egészségügyi Centrum Szolgáltató Nonprofit Kft, hogy el tudjon indulni.

Varga Andrea

Ismeretes: 926 milliós uniós és állami támogatással épült fel Csurgón, az önkormányzat gesztorságával, a kistérségi járóbeteg szakellátó központ. A kistérség települései a működtetésre létrehozták az említett nonprofit kft-t, kivéve Berzencét, mert ők aggályosnak látták a fenntartást. 2009. decemberében tették le a közel milliárdos beruházás alapkövét, és 2010. november 30-át jelölték meg befejezésnek. Később 2011. március, majd április, május hangzott el, ezúttal pedig szeptember elsejéről van szó.
A lakosság túl sokat nem tudott a folyamatról, noha közmeghallgatáson kérdezhetett, de a honlap, amelyre az alapinformációk az induláskor felkerültek, nem frissül. 

A kft márciusi taggyűlésen elhangzott: két millió forint mínuszban vannak, és nagyjából ennyi jön hozzá havonta, ha a teljes volumenkeretet ki tudják használni. Ha... Ám időközben négy kistérségi település érvényesítette akaratát: újra a nagykanizsai kórház fekvőbeteg ellátás körzetéhez taroznak, így vélhetően a járóbeteg ellátást is ott veszik majd igénybe.A járóbeteg centrum – egyes dokumentumai szerint – húszezer ember ellátását hivatott biztosítani, ám a kistérségben 18 ezren élnek, s ha a Kanizsához közeli lakosok nem Csurgóra jönnek, akár felére is csökkenhet ez a szám. A taggyűlésen az is elhangzott: az önkormányzatokat váratlanul érte, hogy fizetniük kell, mert nem erről volt szó.

A következő taggyűlésen a résztvevők már titoktartási nyilatkozatot írtak alá, a média képviselői pedig csak az ülés után kaphatnak tájékoztatást az ügyvezetőtől, illetve a gesztor önkormányzat polgármesterétől.
A legutóbbi taggyűlés után Füstös János csurgói polgármester arról tájékoztatott: hiába nem indult el a központ, már vannak költségeik – például őrzési – , a pályázati támogatásból pedig működésre nem költhetnek, ezért a tagi kölcsön. Az indulás most azért csúszik, mert a parkolóhoz vezető utat saját költségén valósítja meg a kft, ez nem része a pályázatnak, és az engedélyezési tervet nem nyújtották be időben. Az engedélyezés most folyik, ha megkapják, még az ÁNTSZ-szel, a megyei egészségbiztosítási pénztárral szerződést kell kötni, ennek több hónap az átfutási ideje.

A városban olyan hírek is elterjedtek, hogy talán nem indul el a centrum. Ezt Füstös János cáfolta, hiszen a milliárdos beruházás pályázati támogatása kötelezettséget is jelent. Cél, hogy minél előbb elindítsák, ugyanis a késlekedés pénzveszteséget okoz. Kérdésünkre, hogy mire jutottak az önkormányzatok hozzájárulását illetően, a polgármester azt mondta: optimális esetben nem kell fizetniük. Pillanatnyilag szeretnék Kaszót megnyerni, hogy lakosaik a csurgói szakrendelésre járjanak, emellett komoly marketingmunkát szükséges kifejteniük, hogy a Nagykanizsához közeli falvak is hasonlóan tegyenek. Emellett bevételi források után kell nézniük. A szakorvosokkal és háziorvosokkal 99 százalékban megegyeztek már, az épület készen áll.

A Somogyi Hírlap megtudta: az APEH Somogy Megyei Adóigazgatósága Hátralékkezelési Osztály januárban végrehajtást rendelt el a kft ellen. Füstös János utolsó információi szerint ezt a hátralékot még nem rendezték.

Címkék#Csurgó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!