Közélet

2011.05.12. 19:02

Ha átszalad a fekete macska az úton...

Szórakoztató babonák, karmikus jelentések: vajon van okunk rettegni péntek 13-án? Mi megkérdeztük.

Munkatársainktól

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója: – Mi péntek 13-án is jó időt és sok hajózót várunk. S nagyon figyelünk, hogy utasaink kellemes élményekkel szálljanak le a hajóinkról. Érdekes egyébként, hogy kevés balatoni hajós babona él, ez nyilván azért van, mert ez mégsem a tenger. Lidércekről, szörnyekről szóló legendák ott keletkeztek, ahol a hajósok gyakran hónapokig a vízen voltak és sokszor azt se tudták, éppen hol tartózkodtak. Ma már azonban jók a navigációs műszerek. Az azért nem jelent jót a Balatonon sem, ha a kikötőkötél a vízbe esik, ez meg abból alakult ki, hogy a növényi szálakból álló kötél nagyon meg tudja szívni magát.

Füstös János csurgói polgármester: - Keresztény ember vagyok, aki nem csak nagy ünnepek alkalmával jár templomba. A hitet biztosabbnak gondolom, mint hogy babonában higgyek. Eddig nem volt semmilyen tapasztalatom a péntek 13-ával kapcsolatban, igaz nem is figyeltem rá. Most tudom, hogy péntek 13-a van. Arra gondoltam, lehet, hogy egy lottót azért veszek, mert egyébként nem lottózok. Diákkoromban és később, a vizsgák előtt még voltak "babonáim", kinek kell köszönni, hol lehet menni, milyen ruhában jön be a tanár..., de leginkább a baráti társaság, az osztálytársak miatt. Amióta dolgozom, nem foglalkozom ilyesmivel, talán egyedül a kéményseprőre figyelek.

Podmaniczky Szilárd, Balatonbogláron élő író: – Eszembe jut-e, hogy péntek 13-a van? Azt hiszem, ha repülőn ülnék, akkor mindenképp.
Van egy idevágó sztorim. A napokban mesélte műfordító barátom, hogy a közelmúltban megadta a telefonszámát egy ezoterikus kiadó munkatársának. Az illető- látva, hogy a szám 33-mal kezdődik és azzal is végződik, azt mondta: „Neked fantasztikus karmád lehet, ha ilyen telefonszámod van!”
Azt gondolom, a babonák jelentősége, hogy szórakoztatnak, kedvesek, aranyosak. Esztétikai felületük van. Ugyanarra hivatottak, mint a mesék, tehát hogy az ember kitöltse velük az idejét és az amúgy is meglévő misztikumérzékenységét.Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója: – Nem vagyok babonás, annak ellenére, hogy 1945. április 13-án, pénteken születtem. Édesanyám gyakran mondta, hogy szerencsés leszek. Az elmúlt évtizedeket visszatekintve igaza lett: összességében szerencsésen alakult az életem. A tizenhármas számmal jó párszor akadt dolgom: az egyetemi csoportban sorban én voltam a 13., ami egyébként nem okozott különösebb hátrányt a vizsgákon. Soha nem féltem a péntek 13.-tól, alighanem így lesz ez ma is. Virágot ültetek és palántázom, s természetesen autóba ülök. S akkor sem állok le, ha az úton esetleg átfut előttem egy macska.

Balogh Ildikó kaposvári asztrológus: - Gyermekkoromban emlékszem, hogy ketté törtük a csirke V-alakú csontját, és amelyikünk kezében a nagyobb rész maradt, az kívánhatott. Én mindig azt kívántam, hogy jók legyenek a jegyeim. Egyébként hittanos voltam, ahol azt tanultuk, hogy ne imádjuk a bálványokat és ne higgyünk a babonában. Ma már nem is hiszek. Nem fordulok meg, ha átmegy előttem az úton a fekete macska, és bár gyakran visszaszaladok valamiért a lakásba, sosem ülök le. Az sem zavar, ha a táskám a földön hever. Viszont ha kéményseprőt látok, megfogom a gombom, hátha szerencsém lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!