Közélet

2011.05.10. 17:18

Haltetemre hívás: döglött busáktól tisztítják a Balatont

A halászokat is a haltetemek összegyűjtésére vezényelte a halőrök mellé a napokban Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, s bár elvégzik a haltetemek összegyűjtését, az állam nem fedezi ezt a tevékenységüket.

Fónai Imre

– Nincs rendkívüli halpusztulás a Balatonon, csak a szokásos, ám a napokban nagyon megszaporodott tavaszi halhullás; kétségkívül csúnya azonban a 20-25 kilós busatetemek látványa. Előfordult, hogy napi százat is összegyűjtöttünk – mondta Puskás Zoltán, a halgazdálkodási cég vezérigazgatója. – De el is kell szállítanunk, az átvevő pénzt kér érte, ám nekünk ezt senki sem téríti meg.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. feladataihoz hiányzik egy állandó támogatási összeg az ország éves költségvetésében; ennek híján az örökös „kuncsorgás” marad. Puskás Zoltán vezérigazgató kedden azt mondta: az angolnafogásból származó bevétel nem mentheti meg örökké a céget mint tavaly, hiszen ahhoz esős idő és emiatt nyitott Sió-zsilip is kell.

– Önkorlátozások sorát hozzuk, csak busát halászunk, a süllőt és a pontyot meghagyjuk a horgászoknak – így Puskás Zoltán. – Ez a tevékenység azonban veszteséges és valakinek kompenzálni kellene, leginkább az államnak. A haltetemek összegyűjtéséhez sem csak ember kell; csónak, autó, utánfutó is. S a halőrök végzik ezt, ráadásul most, hogy egyre több a busatetem, a halászok is. Mondani sem kell, hogy más feladataik is volnának e helyett. Elvégezzük azonban ezt is, hiszen előírt kötelezettségünk, de egyrészt ellentételezni is kéne, másrészt meg addig például nincsen halőr a parton, aki a rapsicokra figyelne.A haltetemek eltakarításának, elszállításának és megsemmisítésének a finanszírozására harmincmillió forintra volna szüksége a nonprofit zrt.-nek. Halgazdálkodási tervükben egyébként az idén 250 tonnányi busa kihalászása szerepel, amelynek költsége mintegy 100 millió forint lenne. A társaság hal- és horgászjegy-értékesítésből származó bevételét a haltelepítésre, a halőrzésre, illetve a horgászturizmus kiszolgálására fordítják. Egy ideig még – tudtuk meg a vezérigazgatótól – finanszírozni tudják a haltetemek eltávolítását is, de egész évben biztosan nem. A központi támogatás igénylése mellett a zrt. együttműködést kezdeményez a tóparti önkormányzatokkal és idegenforgalmi vállalkozásokkal, hiszen nekik is érdekük a tavaszi halelhullás kezelése.

Bezárnák a kiskaput a „kistermelő” rapsicok előtt

Kiskereskedőként legalizálják a rapsicok az általuk illegálisan kifogott, sok száz kilónyi halat – jutott a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. tudomására. A kistermelők piacra jutását segítő jogszabály hagyott erre egy kiskaput, amit sürgősen bezárnának és ebben egyetért a céggel a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) is.

Puskás Zoltán vezérigazgató erről azt mondta: – Nem attól tartunk, hogy mi lesz, ha néhány horgász eladja azt a pár kiló halat, amit kifog. Az a probléma, hogy a hatályos rendelet szerint egy kistermelő hatezer kiló halat foghat és értékesíthet. A Balatonon azonban csak cégünk halászhat és megfelelő területi engedéllyel még a horgász foghat halat. Ezt szeretnénk nyomatékosítani, az uniós irányelvvel összhangban, miszerint a horgászatból kifogott hal nem értékesíthető. Máshol mások a szokások, Nagy-Britanniában például a horgász, miután kifogta a halat, lefényképezteti magát vele és visszadobja a vízbe. Nálunk azonban egyértelmű szabályok kellenek. Furcsa, hogy miközben cégünk önkorlátozással él a halászat terén, addig a rapsic legális piaci szereplő lehet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!