Közélet

2011.05.11. 07:42

Hektáronként arat a válság, a moratórium nyomja a földpiacot

Szántóföldet vennének Somogyban, de azt nem adnak el. Építési telket kínálnak, az meg elvétve kell.

F. Szarka Ágnes

Az ország területének 83 százaléka, mintegy 7,7 millió hektár áll művelés alatt, derül ki az OTP Jelzálogbank Ingatlanértékelési Főosztálya által készített termőföld értéktérképéből: 59 százaléka szántó, negyede erdő, 13 százaléka rét és legelő, míg az egyéb művelési ágak – mint szőlő, gyümölcsös, halastavak – aránya négy százalék alatti.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatóságának közlése szerint Somogy területének mintegy 87 százalékát – 496 ezer hektárt – művelik. Szántóföldi gazdálkodást több mint 255 ezer hektáron folytatnak.
A termőföld ára művelési ágtól függően változik. Az átlagár 600 és 800 ezer forint között mozog, de az aranykorona értékétől, a terület nagyságától, elhelyezkedésétől, megközelítésétől függően akár a két és fél milliót is elérheti. A legdrágábban a Kapos mentén, Balatonszabadi és Siófok környékén lehet földhöz jutni, ellentétben a somogyi homokháttal. Ha egyáltalán van kereslet, illetve kínálat.Sümegh Nándorné, a Ba-S-Ha Ingatlanforgalmi és Befektetési KFt. ügyvezetője szerint e kettő összhangban van: egyik sincs.
– Nagyobb területű mezőgazdasági ingatlant nem kínálnak, ezért hiába is keresné bárki – mondta. – Az eladók arra várnak, hogy felszabaduljon a külföldiek telekvásárlási moratóriuma és akkor magasabb öszszeget kapnak a földjükért. Esetleg már előre megegyeztek a leendő vevővel. Kert, szőlő, gyümölcsös nem kell senkinek, ugyanúgy, ahogyan halastó sem. A kínálatunkban szerepel egy kiskorpádi, halastó kialakítására alkalmas, vízügyi engedéllyel rendelkező terület, de nem lehet eladni. Az építési telkek forgalma is szinte a nullával lett egyenlő, ha esetleg valaki mégis venne, akkor csakis a kisebb értékű telek jöhet szóba. Ma Somogyban egy 5-10 millió forint körüli telket lehetetlen eladni. A Zselicben és a Balaton-parton elvétve elkel egy-egy üres telek. A gazdasági válság az építkezési kedvre is rányomta a bélyegét.

– A vágásérett erdőért hektáronként akár másfél millió forintot is adnak, de a friss telepítésnek, ami húsz év múlva hoz hasznot, már nincs esélye a piacon – mondta Oláh Miklós, a Genius 99 Ingatlanközvetítő és Szolgáltató Bt. ügyvezetője. – Termőföldre még lenne kereslet, de ott kínálat nincs, vagy ha igen akkor a reálisnál jóval magasabb áron. Befektetőket a nagyobb, egybefüggő, magas aranykoronás földterület érdekli, de irreális árat kérnek érte: a 600-800 ezer forint hektáronkénti ár helyett esetenként egymilliót is. Látszik, hogy nem akarják eladni a földet, hanem kivárnak. A lakótelek, gyümölcsös, szőlő nem érdekli a vevőket, esetleg a lakható ingatlannal rendelkező zártkert, de az sem a háztáji termelés miatt. Ma már nehezen adható el az a terület, ahol dolgozni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!