Közélet

2011.05.20. 07:20

Iskolakeringőn a szülői igények, falura megy a városi diák

Mástól sem hangos a média az utóbbi hetekben-hónapokban, mint az országos szinten is drámaian csökkenő diáklétszámtól. Amire persze valamennyi érintettnek megvannak a maga – sokszor meglehetősen sajátos – válaszai.

Márkus Kata

A fenntartók racionalizálnak, átszerveznek. Előfordul, hogy sokak számára érthetetlen módon azokban az iskolákban, ahol többszörös a túljelentkezés, érintetlenül hagyva a mindenki által tudottan bajban lévőket. Pedig a szülőknek – kevesebb gyerek ide vagy oda – az iskolaválasztásról továbbra is határozott véleményük van: azokba az iskolákban viszik a lurkókat, amelyek valamiféle pluszt nyújtanak. Ám rögtönzött, s korántsem mindenre kiterjedő felmérésünk szerint ez a plusz már nem ugyanazt takarja, mint a korábbi években. Mert bizony a létükért küzdő iskolák közül egyre többen választják azokat, ahol a gyerekközpontúság, a nyugodt légkör, az egyénre szabott haladási sebesség, a mindenek fölé helyzett tolerancia az első számú szempont a mindent elsöprő eredménycentrikusság helyett. Ez persze nem azt jelenti, hogy előbbiekben ne lennének irigylésre méltó eredmények, s utóbbiakban ne lennének toleránsak a tanárok. Ám, ha egy iskoláról úgy hírlik, érdemes oda vinni a gyereket, mert ott nem stresszelik agyon, az a hír bizony szájról szájra, szülőről szülőre terjed.

Hogy csupán véletlen-e az egybeesés ezen szülői igény, s a között a tény között, hogy sok vidéki kisiskolának, felekezeti, vagy nem önkormányzati fenntartású intézménynek nincsenek létszámgondjai, nem tudni. Kutakodásunk annyit azonban mindenképpen bebizonyított: a persze jónéhány önkormányzati mellett a nem önkormányzati iskolákban határozottan emelkedik az első osztályba beíratottak száma. A kaposvári katolikusban például a fenntartó hozzájárulásával az igényekhez igazodva egy helyett két első osztály indulhat. A Kaposvári Egyetem által fenntartott gyakorlóban pedig három tanév alatt negyvennel nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma. Jövőre négy első osztály indul az intézményben.

Az előző években 36-42 jelentkezés érkezett iskolánkba – mondta el érdeklődésünkre Godó László, a kaposvári katolikus iskola igazgatója –, ám teremhiány miatt nem tudtunk két osztályt indítani. Az idén 53 óvodás jelentkezett intézményünkbe úgy, hogy egy osztály indítását terveztük. A fenntartóval történt egyeztetés után a megnövekedett érdeklődés miatt azonban engedélyt kaptunk két osztály indítására. Úgy gondoljuk, hogy az iskola eredményei, szellemisége, környezete és a tanítók személyisége egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egyre nagyobb az érdeklődés intézményünk iránt.

Molnár Anna, a gyakorló iskola igazgatója szerint az intézmény szellemisége mellett mindenképpen vonzó a szülők számára, hogy a gyakorló egy közoktatási típusú sportiskola. – Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Sportintézet támogatásának köszönhetően Kaposváron nálunk a legjobbak a tárgyi feltételei a sportoktatásnak – mondta. – S a legújabb oktatási módszereket is késlekedés nélkül alkalmazzuk, hiszen azokat át kell adni az egyetem hallgatóinak.

Egy vidéki kisiskolának viszont ennél is többet kell nyújtania ahhoz, hogy mondjuk a megyeszékhelyről is oda hordják ki a szülők csemetéjüket. Bár a szennai iskolába járó kaposvári gyerekek szülei állítják: az mindenképpen könnyebbség számukra, hogy pedagógus kíséri a gyerekeket a buszon reggel és este.– Kicsit persze strapásabb a dolog – mondta egy kaposvári apuka –, de megéri, mert úgy hallottuk: ebben az iskolában a tanórán kívüli foglalkozásokon megtanítják tanulni a gyerekeket. Egy tudatos, gondolkodásfejlesztő program keretében, ami egyébként minden típusú gyereknek segít. A felzárkózónak, a jó képességűnek egyaránt. Egy kicsit hosszabb ideig tudják összpontosítani a figyelmüket egy pontra, a kifejezőkészségük is fejlődik, s nem utolsó sorban segíti őket a kudarc elviselésében is. Így talán nagyobb az esélyünk, hogy elkerüljük a már kisiskolás korban gyakran jelentkező szorongást, stresszt, agresszivitást.

Iskolakeringő - a szerző kommentárja

Elgondolkodtató, hogy ha a nem önkormányzati fenntartású iskolákban igény van több osztály indítására, a fenntartó arra azonnal rábólint. Az önkormányzati iskoláknál azonban ez koránt sincs így. Lásd tavaly a Kisfaludy. Persze értem én, hogy könnyű úgy bólogatni, ha csak egy iskola sorsáért vagyunk felelősek. Egy város pedig csaknem húszért, s annak dolgozóiért is. Ám annyi szintén bizonyos, ha a szülő nem találja meg a számítását, s nem írathatja oda gyerekét, ahova akarja, akkor máshova viszi. Lehet, hogy oda, ahol indíthatnak plusz osztályt?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!