Közélet

2011.05.26. 07:35

Kamionnal a fák közé: szemétleborítás után ellopták az erdőt

Műanyag burkolatok, műszerfalak, ülésszivacsok. Mint egy autóbontóban. Csakhogy ez a telep a varászlói erdőben van.

Vigmond Erika

– Fém alkatrészeket hiába is keresnénk az autók roncsai között – mondta Kuti Lászlóné varászlói polgármester, az erdei szemétlerakathoz vezető úton. – Az eladhatatlan maradványokat tették ki a fák alá, mint műanyag részeket, törött szélvédőket, lökhárítókat. Az erdő tulajdonosai megdöbbenve jelezték a polgármester felé, mikor szembesültek a siralmas látvánnyal. Ők is, és az önkormányzat is feljelentést tett a rendőrségen.

Az osztatlan közös területnek három tulajdonosa van. Egyikük, Magyar Lászlóné részletezte a felfedezés körülményeit. – Az utóbbi időben többször hallottuk, hogy a környéken lopják a fát – vetette fel Magyar Lászlóné. – Úgy gondoltuk, megnézzük a mi kis erdőnket is, hogy nem vágták-e ki a fákat. Akkor láttuk meg a szeméttelepet. Kamionnyi mennyiségben. Még ha házból való szemétről lenne szó, azt még össze is szedtük volna, de ehhez már költséges elszállíttatás kell. Mindenképpen megoldjuk, mert nem maradhat így, de arra nincs garancia, hogy ne legyen ismét szemétlerakó az erdő. Mit lehet ez ellen tenni, azért mégsem ülhetünk ott egész nap? – tette fel bosszankodva a kérdést a tulajdonos, aki azt is elmondta: a szemetelés mellett az is kiderült, hogy aggodalmuk nem volt alaptalan, tizenhat köbméter fát is elloptak.A vélemények szerint már a gazdaságosságra is figyelnek a tolvajok. Nehogy üres járatban kelljen fordulniuk, ezért egy úttal oldják meg a fuvart: teherautóval kiviszik a szemetet az erdőbe, visszafelé pedig elhozzák a lopott fát.

Kéretlen szemét - a szerző kommentárja

A törvény szerint az elszállítás a hulladék tulajdonosának kötelessége, ha nincs meg, az ingatlantulaj a felelős a szemétért. Ezért mindig lesznek, akik rendületlenül építik szemétdombjaikat más területén. A hulladékforgalomban nem lehet azt mondani: vissza a feladónak. Ki fárad bele elsőként a küzdelembe? A szemetelő, a szemétszedő? Azt mondják: ami a fejekben uralkodik, az meglátszik a környezeten is. A rendrakáshoz végül brüsszeli szigor kell, hogy odakintről pirítsanak ránk?

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!