Közélet

2011.05.16. 17:27

Képtelen történet: bírósági döntés szedné szét örökre a családot

Nem túlzás állítani, hogy fél Balatonföldvár drukkol a fiatal családért, akiknek a 21. század Magyarországán azért kell küzdeniük, hogy együtt maradhassanak.

Füleki Tímea

„Veletek vagyunk”, „szorítunk”, „drukkolunk Nektek” – torokszorító volt végigolvasni a balatonföldvári családtagok közösségi profilját a világhálón, miután országos nyilvánosságot kapott a Diatta-Csontos család hihetetlennek tűnő története. A balatoni kisvárosból származó édesanyának és két kislányának örökre búcsút kellene venniük az édesapától, a férjtől, ha végre akarnák hajtani a közelmúltban született bírósági határozatot.

– Férjem 2003-ban jött Magyarországra miután hazájában, Szenegál Casamance régiójában kiirtották a családját, őt pedig halálosan megfenyegették. Hazánkban befogadott státuszt kapott  – részletezte Diatta-Csontos Ágnes, a feleség. – 2004 óta élünk együtt. Nagyobbik lányunk, Jázmin 2007-ben, Fatime 2008-ban született. Egy ideig Budapesten laktunk, majd egy Pest megyei faluba költöztünk – ismertette a képtelennek tűnő történet tulajdonképpeni okát az édesanya.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Küzdenek azért, hogy együtt maradhassanak
[/caption]

A költözés miatt ugyanis Diatta Bouba Fall, a férj, nem kapott meg egy hivatalos értesítést. Jóval később, ügyvédjük tudakozódása nyomán derült csak ki, hogy az eljárást, melyben a férfi az állandó magyarországi letelepedést kérte, távollétében azzal zárták le: el kell hagynia az országot. Mikorra ezt némi utánajárással megtudták, a férfi elméletileg már hónapok óta jogellenesen tartózkodott Magyarországon.

– Ez a kiutasító határozat azonban törvényellenes – szögezte le Diatta-Csontos Ágnes, aki rámutatott: egy ilyen döntés egyebek között Az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal is szembemegy. Az uniós - és természetszerűen a hazai - szabályozás szerint ugyanis a családi élethez való jog alapvető. A család tulajdonképpeni szétszakítása a férfi kiutasítása révén a gyermekek és a szülők alapjogait is súlyosan sérti. Nem beszélve az életre szóló lelki traumáról, s arról, hogy Bouba Diatta Fallra nagy eséllyel a halál várna Szenegálban, ahol annak idején édesapját lemészárolták, édesanyja pedig egy felrobbantott hajón halt meg.Márpedig a közelmúltban született, megfellebbezhetetlen bírósági határozat úgy szól: a férfit kiutasítják az országból. Sorsuk most a Bevándorlási Hivatal kezében van, mely felülvizsgálhatja a bírósági döntést. Ennek az eljárásnak várhatóan néhány héten belül eredménye lesz. Az egyik lehetőség, hogy felülírják a bírósági határozatot, a másik pedig az, amire nem is gondolnak – fogalmazott az édesanya.

Aggódnak a nagyszülők

Nincsenek szavak egy ilyen helyzetre – vélekedett a balatonföldvári Csontos József, Diatta-Csontos Ágnes édesapja. – Aggódunk és abnormálisnak tartjuk, ami eddig történt. A gyerekeknek joguk van az apjukhoz, ez nem lehet kérdés – mondta unokáira utalva. A két kislánnyal most is a közelgő balatoni strandolásokat tervezik, mert belegondolni sem mernek, hogy ez a nyár egyáltalán más lehet, mint az összes eddigi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!