Közélet

2011.05.27. 09:58

Kifizetetlen maradt a tél, egyhavi tartozás családonként

Januártól április végéig több mint ötmillió forinttal nőtt a kaposvári vagyonkezelő kintlévősége. A szolgáltató szerint a mostani tartozás annyi, mintha minden távfűtéses lakásban élő család egyhavi díjjal tartozna a cégnek.

Márkus Kata

– Januárban még 131,3 millió forinttal tartoztak a lakossági fogyasztók cégünknek – mondta Komáromi Attila, a kaposvári vagyonkezelő ügyvezető igazgatója –, ez az összeg április végére 136,8 millió forintra emelkedett. Ám azt is tudni kell, hogy a lakók év közben előleget fizetnek havonta a vagyonkezelőnek, a leolvasások után most van a pontosítások időszaka arra vonatkozóan, hogy melyik fogyasztónak jár visszatérítés, s kiknek kell ráfizetniük az eddig befizetettekre. Ez a kintlévőség a jelenlegi szinten még kezelhető, a növekedés nem számottevően nagy mértékű, ám évről évre kúszik fölfelé. Ugyanakkor azt is megfigyeltük már, hogy érthetően a téli hónapokban emelkedik, a nyári hónapokban pedig mindig csökken.Komáromi Attila szerint a kintlévőségek 25 százaléka 30 napon belüli, 30 százaléka 30 és 180 nap közötti, s legnagyobb része, 45 százaléka 180 napon túli. S talán ez az igazi baj, mert a tapasztalatok azt is mutatják: ha valaki egyszer „megcsúszik” hosszabb időre a fizetéssel, az már nehezen tud kimászni szorult helyzetéből. Pedig nem jó „kölcsön” tartozni a távhődíjjal. Részint, mert minél inkább felhalmozódik az adósság, annál nehezebb lesz rendezni. Másrészt, mert a tartozáshoz hozzáadódik az eljárási díj.

Ha nem is számottevően, ám évről évre emelkedik tehát a szolgáltatók kintlévősége. Még úgy is, hogy a legrászorultabbak eddig úgy melegedhettek télen, hogy támogatást kaptak számlájuk kifizetéséhez. Somogyban például nem egészen 44 ezren. Igaz, három év alatt több mint 12 ezerrel csökkent a gáz- illetve távhőtámogatásban részesülők száma a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint. Igaz, ők kevesebben, hosszabb ideig kaphatják a támogatást. A kormány ugyanis meghosszabbította a szociális alapú gáz- és távhőtámogatásra jogosultsági időszakot; április 30. helyett augusztus 31-ig kapják a fogyasztók a hozzájárulást. A hírek szerint szeptembertől aztán új támogatási forma, a lakásfenntartási támogatás váltja fel az eddigi rendszert. 

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!