Közélet

2011.05.14. 13:06

Kitartás az utolsó krétáig: iskoláikért küzdenek a falvak

Vitáktól hangosak az iskolafenntartó társulások ülései. Egyre nehezebben tudják a települések összeadni a pénzt a közös költségekre.

SH összeállítás

Zákányfaluban a szülők leveleket fogalmaztak: a miniszterelnöktől kezdve mindenkinek, aki segíthet. A minisztériumtól kaptak erkölcsi támogatást, egyebet nem. Sávolyon a MotoGp pálya építésében bíztak, a földvári kistérségben elúszhat a 650 milliós támogatás, ha nem tudnak mielőbb megegyezni.

Szándéknyilatkozat született arról, hogy a – helyi és őrtilosi diákokat oktató – zákányfalui iskolában szeptembertől megszűnik a tanítás. Az egykori Zichy kastélyban korábban nyolc osztályos iskola működött, ám két lépcsőben megszűnt a felső tagozat, így ma a szomszédos zákányi iskola tagintézményeként működik.

A helyzet speciális: 2002-ben a két településrész egy falu volt, és épp amiatt váltak szét Zákányra és Zákányfalura, hogy mindegyikük megtarthassa általános iskoláját. Ezúttal az oktatási társulás három településének képviselői voksoltak arra, hogy az alsósok is Zákányba járjanak, csak a zákányfalui testületben volt két nem.Palotai Hajnalka zákányfalui polgármester azt mondta: a település rossz gazdasági helyzete kényszeríti őket. A 600 lelkes falu 14 millió forintos hiánnyal küzd, ami havonta plusz egy millióval gyarapszik. Ha nem tesznek radikális lépéseket, novemberben nem tudnak fűteni, kikapcsolják a villanyt, számláikkal már most jelentős elmaradásban vannak. A kastélyiskolába 30 gyerek jár, négy pedagógus, két technikai dolgozó van.
– Egy-két évet talán ki tudnánk hitelből húzni, de Zákánnyal nyolc év alatt nem történt meg a vagyonmegosztás, ingatlanjaink Zákány nevén vannak, így nem kapunk hitelt – mondta. – Pályázni nem tudtunk, csak a már bezárt iskolák kaphatnak támogatást. A tagintézmény megszüntetésével 10 millió forint megspórolható. Gondoltunk rá, hogy minden intézményünket átköltöztetjük a kastélyba, de Őrtilos, aki bent van még az oktatási társulásban, kijelentette – jogosan –, hogy dologi kiadást akkor nem fizet.  Felvetettük, hogy másik épületbe visszük az iskolát, aminek olcsóbb a fenntartása, de a levelünkre a szülők nem válaszoltak. 

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Iskoláikért küzdenek a falvak
[/caption]

– Ez a folyamat nem most kezdődött – folytatta a polgármester. – Az elődöm sem tudta megakadályozni a felső tagozat megszüntetését, noha az intézmény vezetője volt évekig. A mostani intézkedéssel a gyerekeknek 1,5 kilométert kellene utazniuk. Okosan együttműködve kell megoldást találni. Sokan úgy csinálnak, mintha rosszat akarnánk a falunak, de épp'' ellenkezőleg. Ha most engedünk a nyomásnak, novemberben miből fűtünk az iskolában? Nem veszélyeztethetjük az egész falu működését.

Az érintett szülők azt mondták: leginkább azt hiányolják, hogy nélkülük döntenek, és nem látják az önkormányzati törekvést, hogy mindenáron meg akarnák tartani az alsó tagozatot, ezért minden követ megmozgatva.
Januárban tudták meg nem hivatalosan, hogy szó van az iskola megszüntetéséről. Aláírásgyűjtésbe kezdtek a továbbműködése érdekében, az iskolások és leendő iskolások szüleit keresték meg helyben és Őrtilosban. 117 aláírással adták be petíciójukat az önkormányzatnak. Sérelmezik, hogy a testületi ülésre nem kaptak meghívót.
" Szeretnénk, hogy gyermekeink kötődjenek szülőfalujukhoz, a falunk ne visszafejlődjön. Félő, hogy az iskola után az óvoda bezárása következik, és leépül a település, mert a fiatalok nem maradnak itt. Ezt a nehéz átmeneti időszakot kellene átvészelni, – amúgy 15 elsőst írattak most be –, és kivárni az új közoktatási törvényt, a finanszírozási rendszer átalakítását. Attól sem zárkózunk el, hogy másik épületben, összevont osztályban tanuljanak a gyerekeink – noha felveti a hol? hogyan? miből ? kérdést – , de ennek feltételeit most nem látjuk biztosítva. A kastélyiskola családias, kis létszámú, biztonságos, míg a zákányi iskola mellett a nemzetközi pályaudvar számos veszélyt rejt. Iskolabuszról szó sincs, a helyi járatos busz már most tele van. A szülőknek a kicsiket kísérni kell, ez anyagilag és időben is megterhelő. Az őrtilosi szülők többsége is ragaszkodik a kastélyiskolához, annak pedagógusaihoz."

A szülők levelet írtak Gelencsér Attila közgyűlési elnöknek, Hoffmann Rózsa államtitkárnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, szakmai, etikai, anyagi támogatásért. Azt mondták, hogy ezt az önkormányzatnak kellett volna megtennie. A levelekre csak a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma válaszolt, amelyben erkölcsi támogatásáról biztosította őket. 
Helyben úgy vélik: az ügyet személyeskedés szövi át együttgondolkodás helyett, pedig utóbbi lenne a cél.

A MotoGP pálya építésének reménye tartja életben a sávolyi iskolát. A kérdés az: meddig? Az iskolát és óvodát erőn felül tartja fent  Sávoly, Főnyed, Szegerdő és Szőkedencs.  Bobek József az oktatási társulás elnöke azt mondta: az iskola költségvetése 113 millió forint. Ebből 21,5 millió a saját bevétel, illetve pénzmaradvány, így 91,5 millió forintból 51 millió az állami, 40,5 millió az önkormányzati támogatás. Csak a viszonyítás miatt: az előző évben 55 millió forint volt az önkormányzatok hozzájárulása, a 14,5 milliós különbözet kényszerű költségvetési megtakarításból adódik. A tantermekben 92 diák tanul, az óvoda 49 gyermeket fogad. Nem a fenntartó, hanem más településekről, Csákányból és Somogyzsitfáról 11 gyermek jár az intézményekbe.

 – A mi iskolánk. Nem sávolyi iskolaként nézzük, hanem a négy település intézményeként – jelentette ki Horváth Jánosné, Szegerdő polgármestere. – Szegerdő 10 millió forintot ad a gyerekei után. Ez nagyon megterheli a települési büdzsét. Amíg lehet ragaszkodunk az intézményhez, hiszen családok megélhetését is jelenti – fejtette ki a polgármesterasszony, aki szerint állami feladatként kellene kezelni az oktatást. – A MotoGp pálya építésének híre megerősítette a fenntartási szándékot, még ha erőn felül is. A beruházás munkahelyeket teremt, letelepedőket vonz, akik ott vesznek házat, ahol élhető környezet van óvodával, iskolával, orvossal, s más fontosabb szolgáltatásokkal. – Ha nincs MotoGp, már feladtuk volna az iskolát, mert nincs más választásunk. Amíg minimális esélye van, addig próbálunk a végsőkig kitartani.

– Valami változásnak mindenképpen történnie kell, mert nem tudjuk tovább fizetni a közös intézmények fenntartását, ami nekünk évi 15 millió forintba kerül. Nyolcmilliót költünk az iskolára, hétmilliót a körjegyzőségre – mondta Komári József szőkedencsi polgármester. – Éveken át minden plusz pénzünket beletettük ezek fenntartásába. Úgy látszik,  az intézményeket  fenntartó települések halálra vannak ítélve. Nem várhatunk addig, hogy csődbe vigyék a falut. Már a hitelkeretünkhöz kell nyúlni. Korábban terítékre került, bár nem lett belőle semmi, hogy az iskolánk legyen egyházi fenntartású. Bíztunk a Balatonringben, de meg kell szabni egy határt, mert a végtelenségig ez így nem mehet. Már az is felvetődött nálunk, hogy  gazdaságosabb megoldást keresve kilépünk a  közös társulásokból.

Marton István főnyedi polgármester is arról beszélt: nagy érvágás a kis falunak a hét gyerek után kifizetendő évi 2,4 millió forint. – Késhegyre megy: ki, hogyan, meddig tud fizetni – tette hozzá. – A probléma az, hogy kevés a gyerek, de az ember megpróbálja minél tovább védeni a falakat. Ez most mindenképpen négy szereplős játék: ha az egyik kiesik, borul minden. A másik három település nem tudja átvállalni a plusz költségeket, mivel négyünkre leosztva is nagyok a terhek.
– A pénztelenség szüli a feszültségeket – folytatta Bobek József. – Egy cseppet sem fájna a fejünk, ha célegyenesben lenne a MotoGp pálya, ami a környező településekre is kiható fejlesztéseket indukál. A mi számlánk is mínuszos az intézményfenntartás miatt, ránk 20,1 millió esik.

Azt is elmondta: gesztorként kötelességük, hogy segítsenek a társult településeken, amennyiben nehézségek adódnak a fizetéssel, kipótolják a hiányzó összeget. Az elmúlt négy évben  30 millió forintot vállaltak át így. Annyi segítséget kaptak, hogy a spanyol befektető egyszer ötmillió forinttal támogatta az iskolát, és 25 millió forint kölcsönt adott Sávolynak.
– A MotoGp-hez kötődő remény tart még minket talpon, hiszünk a fejlesztések megvalósulásában. Nem csak az önkormányzatunk gondolkodik így, hanem a szülők is településtől függetlenül, hisz gyermekeiket biztonságban érezve a Sávolyi Közoktatási Intézményben járatják. Bízom benne, hogy addig is a józan ész felülkerekedik az indulatokon –hangsúlyozta a településvezető.

Szárszó és Szemes vacillál, elúszhat a 650 milliós támogatás

Hatszázötven millió forint sorsa múlik Balatonszemes és Balatonszárszó döntésén. Ilyen összegű uniós támogatást nyert első körben a balatonföldvári kistérség tizenhárom települése oktatásfejlesztésre, még 2009-ben. Azóta nincs egyezség, mert Szárszó és Szemes általános iskolája önállóságát félti. A sokadik határidő-módosítás és számos egyezkedés után a héten döntésre ültek le a kistérség polgármesterei Balatonföldváron, de végül megint csak halasztottak, hiszen két év után is tudtak új fejleménnyel szembesülni a településvezetők. Most az derült ki: az együttműködni kívánó tizenöt intézmény sok, csak tizenkettőt enged a pályázat.
– Mindig új és új problémák jönnek elő, ezért is nehéz a döntés – mondta Takács József balatonszemesi polgármester.
– Két év után még új fejlemény? „Örülök” – jegyezte meg a kőröshegyi Marczali Tamás.

Feledy Gyula
kötcsei polgármester azt javasolta: előbb Szárszó és Szemes döntsön végre, akar-e társulni, mert ha nem, nincs miről beszélni. – Szemes sorsáról Szemes dönt, akár egyszerre Szárszóval – értett egyet Takács József.
– Megint csak ülünk a semmi fölött, arra kellene válasz, hogy be akarjuk-e nyújtani a végleges pályázati anyagot, ez három településen múlik, Szárszón, Szemesen és a gesztor Földváron.
– Földvár akarja, támogatja – szögezte le Holovits Huba balatonföldvári polgármester, kistérségi elnök.

A másik két, iskoláját féltő község később dönt. Takács József már „műsoron kívül” megjegyezte: óvatosak, hiszen megélt már a szemesi lakosság egy tanácsegyesítést Szárszóval, ami nem vált az előnyére.
Lám, 650 millió forint sem mindig elegendő csáberő. Ha csak egy település képviselő-testülete is nemet mond, elúszik a pénz...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!