Közélet

2011.05.10. 17:06

Környezettudatos jövőkép kiskerti rothasztóládákkal

Nyolcmillió forintos pályázati támogatással megkezdődött a házi komposztálás népszerűsítése Berzencén.

Varga Andrea

Nyitott kapukat döngettünk, mert sokan komposztáltak már valamilyen formában – mondta Kovács Zoltán berzencei polgármester annak kapcsán, hogy a községben 200 komposztáló ládát helyeztek ki. Az állattartás ugyan megszűnt, de az egykor trágyának körbekerített helyek például kiválóan alkalmasak voltak arra, hogy a kerti hulladékot ott gyűjtsék össze a háztulajdonosok.

Most azonban pályázati támogatással megkezdődött a házi komposztálás népszerűsítése, az önkormányzat 8 millió 125 ezer forintot nyert a tavaly októbertől az idén októberig tartó programhoz.

Ez 95 százalékát adja a költségeknek, és öt évig még meg kell őrizni és használni a ládákat. A lakosságot előadásra hívták, levélben népszerűsítették a lehetőséget. A ládákat ingyen kiszállították, felállították. Két aprítógépet is vásárolhatnak, ezek beszerzése már folyamatban van, Amerikából érkeznek.Megtudtuk: sikeres a program, noha elég kicsik a ládák, inkább kertvárosi házakra méretezték őket, ám figyelemfelkeltő, környezettudatos magatartásra ösztönző szerepük vitathatatlan. A kész komposzt pedig alkalmas például talajjavításra, virág kiültetéshez, fólia alatti növénytermesztéshez.

Címkék#Berzence
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!