Közélet

2011.05.06. 11:05

Közeleg a határidő! Ha elfelejti, megbüntetik

Somogyban a személyi jövedelemadó-bevallások több mint fele nem érkezett meg az adóhivatalhoz.

Harsányi Miklós

Szakemberek arra figyelmeztetnek: közeleg a május huszadikai határidő. Az adóigazgatóság eddig 50 ezer darab SZJA-bevallás kapott – vont mérleget Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kaposvári szóvivője. Hozzátette: megyénkben tavaly közel 120 ezer dokumentumot fogadott be a hivatal.

Szakemberek azt tanácsolják: nem érdemes az utolsó pillanatra vagy pláne a határnapra hagyni a beadást. Különösen akkor nem, ha a bevallás visszaigényelhető összeget tartalmaz. Ugyanis a hibátlan bevallás benyújtásától számított 30 napon belül a NAV utalja a visszaigényelt összeget. Az ügyfélkapuval rendelkezők elektronikus úton juttathatják el bevallásukat a hivatalhoz. Mások a NAV nyomtatvány-kitöltő programjával elkészített és kinyomtatott, illetve a hagyományos úton előállított iratot postán is elküldhetik. Harmadik lehetőség az ügyfélszolgálat, ahol személyesen adható át a dokumentum.Aki nem vagy későn adja be a bevallást, szankcióra számíthat. Fontos tudnivaló: előfordulhat, hogy az adózó önhibáján kívül nem tud eleget tenni kötelességének. Ebben az esetben igazolási kérelmet nyújthat be. Lényeges azonban, hogy az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül elő kell terjeszteni a kérelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!