Közélet

2011.05.02. 10:41

Magyar érettségi kortárs szerzők nélkül

Több mint négyezer somogyi diák kezdett neki a magyar érettséginek, kortárs szerzők nem kerültek ebben az évben a feladatsorba.

a.v

Nemes Nagy Ágnes Párbeszéd a mai versről című műve szerepelt a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi szövegértési feladatában. Somogyban 4215-en kezdtek hozzá reggel nyolckor a feladatnak – 4152 végzős, valamint a megyei kormányhivatal által szervezett érettségi keretében 63-an –, melyre egy órát kaptak a maturálók.

Az általunk megkérdezett magyartanár szerint a korábbi évekkel szemben az idei kérdések sokkal inkább kapcsolódnak a tananyaghoz, többek között nyelvészeti kérdések is szerepelnek köztük. Aki az elmúlt esztendők feladatsorát átnézte az érettségi előtt – bár a közelmúltban hírportálokon és napilapokban megjelent cikkek szerepeltek a szövegértési részben –, annak nem okozhat gondot, hogy egy óra alatt végezzen az ideivel.A Párbeszéd a  mai versről a modern költészetről, a modern versről, a mai olvasási szokásokról és a kortárs irodalomról szól, egy elképzelt beszélgetés egy költő és egy vegyésznő között: szóba kerül Arany János, Vojtina, József Attila, Apollinaire, Ábrányi Emil és Victor Hugo is. A szöveghez kapcsolódó feladatok között volt egy új típusú is: a vizsgázóknak a mű alapján kellett eldönteniük két költeményről, ki lehet a szerzőjük.

Információink szerint a kilenc órakor megkezdődött második, szövegalkotási feladatok között egy Petőfi- és egy Csokonai-költemény, valamint egy Móricz-novella közül választhattak a diákok, azaz kortárs szerző nem került ebben az évben a feladatok közé. A középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi második részére 180 percet kaptak a diákok, akik érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés közül választhattak. Az esszékérdések értékelésében a tartalmi elemek és a szerkezet maximum 20-20 pontot, a nyelvi minőség szintén 20 pontot ér, vagyis összesen 60 pontot adhatnak a javítók, akik az olvashatatlan írás miatt 3, a helyesírási hibák miatt maximum 15 pontot vonhatnak le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!