Közélet

2011.05.16. 07:20

Malacunk lesz? Milliárdokkal irányzott kitörés a gazdaságban

Az idén összességében 16 milliárd forint segítheti a somogyi termelőket. Ennek zöme – csaknem 12 milliárd forint – a területalapú támogatáshoz kapcsolódik, május közepéig 21 jogcímen kérhetnek forrást a gazdálkodók.

Harsányi Miklós

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap öt éve indul, a beruházásoknál több mint 1000 somogyi pályázat nyert. Ez csaknem 62 milliárd forint támogatásnak felel meg – összegzett kérdésünkre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei hivatala. Március végéig az összegnek több mint egyharmadát hívták le az ügyfelek. Az elmúlt időszakban 25 ifjú termelőnek több mint  238 milló forint támogatást fizettek ki, legközelebb júliusban nyújthatják be újra a kérelmüket.

Úgy tűnik: egyre többen kapnak kedvet a fejlesztéshez. Amire nagy szükség van, hisz az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya  felborult. Egyes számítások szerint 70-30 százalék arány alakult ki a növénytermesztés javára. Idén talán sikerül valamit lefaragni a torz számokból, ebben reménykednek a somogyi szakemberek. Az MVH felméréséből tudjuk: idén 20, lehet, hogy 25 sertés- és szarvasmarshatelep újul meg hazai és uniós forrásból. A technológiai-, és a trágyaelhelyezési projekteken kívül a lepusztult épületek rendbetételére is futja a mintegy hatmilliárd forintos keretből.
– Több mint hárommilliárd forintos beruházásiról döntöttünk – mondta Egyed László, a kazsoki Bos Frucht Kft. tulajdonosa. – Homokszentgyörgyön a 800 tehenes telepet ezer szarvasmarha-tartására képes gazdasággá fejlesztjük. Kazsokban 700 tehén és szaporulatáról gondoskodunk, a közeljövőben 2000 állatot tartunk. Optimalizálni akarjuk az önköltséget, ezért céloztuk meg ezt a beruházást.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nyereséges lehet a tejtermelés is
[/caption]

Százmillió forintnál nagyobb összeget fordítottak az állattenyésztés fejlesztésére a toponári gazdaságban is. Tarr Attila, a Kapostáj Zrt. igazgatója azt mondta: a nagy beruházásokon túl vannak, a tehenészeti telepen a következő hónapokban is több felújítást végeznek.

A tejtermelés nyereséges is lehet, Szentgáloskéren az ágazat hasznát a helyi gazdaság fölözi le. Azt mondják: a titok nyitja a tudatosan kiépített termelési rendszerben rejlik. Legfrissebb sikerük Dórihoz, a négy éves holsten frízhez fűződik. A 18. hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokon – 25 tehén közül – a második díjat nyerte el az Agrária Zrt. tehene. 

– Növénytermesztés, állattenyésztés és szolgáltatás: három lábon áll a gazdaság – emelte ki Pásztohy András, a cég igazgatóságának elnöke. – Ahogy a három lábú szék stabil, úgy ez a rendszer is bebizonyította, csak így lehet hosszú távon eredményesen dolgozni. Nálunk kiemelt szerep hárul a szarvasmarha-ágazatra, ahol 360 tehenet és szaporulatát tartjuk.
A naponta lefejt csaknem 8000 liter, extra minőségű tejet a kaposvári tejüzembe szállítják. Ebből évente 240-260 millió forint a bevételük.Pásztohy szerint a hazai és uniós támogatásokkal együtt nyereséget termel a tejágazat. Igaz, ez nem volt mindig így. Az utóbbi évek meredek tejár-zuhanása miatt volt olyan év, amikor a szentgáloskériek is veszteséggel zártak. A csatát mégsem bukták el, miközben több nagymúltú somogyi tehenészet végleg bezárt.

– Tavaly az átlag átvételi ár literenként alig 72 forint volt – vette át a szót Hegedűs Péter műszakvezető. – Január és április között viszont átlagosan 86 forintra kúszott fel. Viszont ha a meredeken emelkedő termelési költségeket nézzük,  ez már korántsem kedvező ár. Az irány mégis biztató.

Az igazgatóság elnöke hangsúlyozta: a fejlesztésre fordított pénz megfelelő gazdálkodással, s nem kevés szerencsével megtérül. Szentgáloskéren az elmúlt hat évben közel 250 millió forintot fordítottak csak a szarvasmarha-ágazatra. Most új irányt jelöltek ki: minőségi fejlesztésben gondolkodnak.

Újraindulhat a sertés ágazat

Pásztohy András jelezte: nem az istállóban, hanem a tervező asztalnál dől el a siker. A szakterület legújabb eredményeit igyekeznek átültetni a napi gyakorlatba: évekkel ezelőtt bekapcsolódtak a Kaposvári Egyetem kutatás-fejlesztési programjába.

Azt is elárulta: tárgyalásokat folytat a cég vezetése, s amennyiben megállapodnak az integrációban ismét sertést tarthatna a vállalkozás. Ez különlegesség lenne. A sertéságazatot ugyanis 1984-ben számolták fel Szentgáloskéren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!