Közélet

2011.05.01. 18:48

Meddig bírja a munkás? Szakszervezetek harca a tőke ellen

Nagyon rossz ma Magyarországon munkavállalónak lenni, a reálkereset nem éri el az 1985-ös szintet.

F. Szarka Ágnes

– Ma Magyarországon ki sem ejthető a munkás szó, mert még a baloldalon is szégyellik – fogalmazta meg sommás véleményét Svajda József, az MSZOSZ megyei és regionális elnöke. –  Pedig munkás és munka nélkül semmi sem teremtődik. A több százéves ellentmondás a tőke és a munkás között ma is létezik. A tőke túlerejét vagy tudják a szakszervezetek mérsékelni és értelmes megállapodásokat kötni vagy nem. Nálunk az elmúlt húsz évben ez nem sikerült, azért sem, mert hazánk kimaradt a polgáriasodásból, a tőke és a hatalom erőszakkal akarta megoldani a szociális gondokat. A szocialista rendszer segítői a szakszervezetek voltak, talán éppen emiatt 1989-től elképesztő véleményeket hangoztattak ellenük. A liberálisok egyenesen a betiltásunkért szálltak síkra. Komolyan gondolták, hogy a demokrácia működhet a tradicionális szakszervezetek nélkül. Értelmes párbeszédet senki nem folytatott ezekkel a szervezetekkel, miközben a szakszervezetei konföderációk egymással is konkuráltak.

Az MSZOSZ regionális elnöke szerint hazánkban ennyi munkavállalóra sok a hat országos konföderáció, szembeállítani sem nehéz őket egymással, hiszen működnek az egyéni érdekek.

– Nagyon rossz ma Magyarországon munkavállalónak lenni – mondta Svajda József. – A reálkereset nem éri el az 1985-ös szintet. Negyedszázaddal ezelőtt egy egységnyi pénzért több szolgáltatást, árut lehetett kapni, mint ma. A válságon túl a legnagyobb tragédiát az egykulcsos adó bevezetése jelentette. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag a munkást padlóra küldték. Ilyet csak a tőlünk keletebbre lévő, fejletlen demokráciákban tettek meg. A fejlett nyugat-európai országokban sávos adórendszer van: a legtöbbet keresők fizetik a legtöbbet. Ha jövőre teljesen megszűnik az adójóváírás, akkor a 230 ezer forint alatti keresetnél mindenkinek csökkeni fog a bruttó jövedelme. Ez azért is fájdalmas, mert Somogyban 170 ezer forint a bruttó átlagbér, ez 25 százalékkal alacsonyabb a nemzeti átlagnál. A kérdés, hogy ezt meddig lehet elviselni? Mi történik, ha a szakszervezetek számára már kezelhetetlen lesz a feszültség, és ellenőrizhetetlenül az utcára kerül? Az senkinek sem lesz jó.Svajda József szerint a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya az érdekegyeztető tanács működése volt.
– Vészhelyzetben, leültek és a három fél megállapodott – mondta. – Egy éve azonban nem működik a tanács, nincsenek egyeztetések. Veszélyben vannak a béren kívüli juttatások is. Bárhova nézünk – bár nem divatos a szó – csak megszorítást látunk. A hangulat joggal elkeseredett. Attól tartok, hogy lesz olyan helyzet, amikor a munkások figyelmen kívül hagyják a sztrájktörvényt és munkabeszüntetéshez folyamodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!