Közélet

2011.05.22. 07:00

Mennyit ér a szemed fénye? Trendi helyett minőségit válassz

Akkora a honi napszemüveg kínálat, hogy a legkifinomultabb ízlésűek is megtalálják a nekik tetsző modelleket. A választásnak csak a pénztárca szab határt. Ám a szakemberek szerint nem mindegy, mit biggyesztünk az orrunkra, mert egy rosszul megválasztott napszemüveggel többet árthatunk, mint használunk.

F. Szarka Ágnes

– A napszemüveg amellett, hogy védőeszköz, divatcikk is, az egyéniségünket kifejező, meghatározó termék. Az idén még tartja magát a tavalyi trend, a nagy napszemüveg – mondat Vass Mária, a Teleki Optika üzletvezetője –, ez előnyös is, mert kevés fényt enged be, és teljes védelmet nyújt a szemünknek. Most kezd visszatérni a hetvenes évek színes keretes szemüvegdivatja. Abszolút retró stílus, pontosan úgy néz ki, mint amikor a gyártó hajdanában piacra dobta. Hazánkban elég nehezen hódít teret, de külföldön már nagyon szeretik ezeket. Ellenőrzött minőség, jó márka, divatos fazon és elfogadható ár – ez jellemzi ezt a terméket. Az igényes vevők nem sajnálják érte a mintegy 37 ezer forintot. Nemcsak a márkanevet kell megfizetni, hanem a minőséget is: a torzítás- és UV mentes, polarizált lencse tökéletes védelmet nyújt a szemnek. Napsütésben, szórt fényben egész kicsi kortól mindenkinek kellene napszemüveget hordania.

Tudjuk, hogy ma a napfény sokkal károsabb, mint 15 évvel ezelőtt volt.
Napszemüveget már akár háromszáz forintért is kaphatunk, a határ pedig a csillagos ég. A szakemberek szerint ne sajnáljunk kilenc-tízezer forintot kifizetni napszemüvegért. A szemünk ér ennyit.

– Figyi! Ezt még próbáld meg – kapacitálta barátnőjét egy újabb napszemüveg felpróbálására Kovács Réka az egyik kaposvári nagyáruházban.
– Minek alapján választunk? – kérdezett vissza. – Az a lényeg, hogy jól álljon, legyen dögös és ne kerüljön sokba. Nyári szezon előtt akár többet is veszek, hogy mindig a ruhámhoz illő napszemüveget tudjak felvenni. Olyan jól el lehet mögötte bújni és élvezem, hogy sokszor a szemüveg miatt a barátaim sem ismernek meg.Karaszi Katalin szemész főorvos szerint a rossz napszemüveg többet árt, mint használ. Akkor inkább a hunyorgás.
– Az elsődleges szempont egy napszemüvegnél az UV szűrés és csak másodlagos a sötétítés  – mondta a szemész főorvos. – A csak sötét szemüveg többet árt, mint használ. Akár kisgyereknek, akár felnőttnek vásárolunk szemüveget, mindig jó minőségűt válasszunk, még akkor is, ha drágább. Ha nincs rá elég pénz, akkor legyen inkább egy sildes sapka és a hunyorgás. Még az is jobban védi a szemet. Az erős napfény sokféle betegséget okozhat, ilyen a szemfenék gyulladás vagy a szürkehályog. Egy jó szemüveggel nagy az esély arra, hogy ezeket kivédjük.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!