Közélet

2011.05.25. 17:49

Mérlegen a diáktudás, a rangsor csak a szülőknek számít

Szerdán a régió több mint 36 ezer diákja látott neki, hogy megoldja az idei országos kompetenciamérés feladatsorait. Somogyban több mint 12 és fél ezer diák – minden évfolyamon több mint háromezer – vett részt a kompetenciamérésben. Nyolcvannégy intézmény 173 telephelyén oldották meg a feladatokat.

Márkus Kata

Oktatási szakemberek egybehangzóan állítják: értelmetlen intézmények közti rangsort felállítani a mérésen nyújtott teljesítmény alapján. Úgy tűnik azonban, a szülők mégiscsak figyelembe veszik a kompetenciamérés eredményét, amikor iskolát választanak gyerekeiknek. Az eredmények ugyanis évről-évre azt mutatják, többnyire azoknak az iskoláknak nincsenek létszámgondjaik, amelyeknek a diákjai átlag feletti teljesítményt nyújtanak a mérésen.

A kompetenciamérés keretében a 4., 6., 8. és 10. évfolyamon mérik a tanulók képességeit, ismereteit. A mérés azonban nem a tantárgyi ismeretekre vonatkozik. A 4. évfolyamon az alapkészségeket, képességeket mérik. A 6., 8. és 10. évfolyamosoknak matematikai és szövegértési feladatokból összeállított feladatlapot kell kitölteniük, amelyekkel azt mérik, hogy a diákok a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában.

A Somogy Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályának tájékoztatása szerint az országos mérés nemcsak azt szolgálja, hogy átfogó képet kaphassanak a diákok képességeiről. Lehetőséget is teremt arra, hogy az oktatási intézményekben minél inkább teret kapjon a pedagógiai-szakmai értékelés. Emellett az iskolák számára is hozzáférhetőek lesznek azok az adatok, amelyekkel intézményük helyi szintű értékelését el tudják végezni.Hogy az eredmények alapján mégsem érdemes rangsort állítani intézmények közt, annak egyik fő oka, hogy a diákok szociális hátterét firtató kérdőív visszaküldése nem kötelező az intézmények számára. Ezek nélkül pedig fals eredmények születhetnek. Nehéz ugyanis összevetni egy átlagos városi iskolát egy olyan intézménnyel, ahol nyolcvan százalékos a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!