Közélet

2011.05.13. 07:50

Miért rettegünk péntek 13-tól? Szorít az ősi babonák fogsága

Pontosan senki sem ismeri az okát, de az tény, hogy a péntekre eső 13-a a legismertebb és legfélelmetesebb babonák egyike. Öröm az ürömben, hogy erre az évre a maximális három helyett csak egyszer jut. Ma.

Balassa Tamás

A hiedelmes könyvek szerint a péntek 13 babonája Jézus keresztre feszítésének a napjától ered, s talán az sem véletlen, mondják a péntek 13-félők, hogy az utolsó vacsorán tizenhárman ültek az asztalnál. Az eredetkutatók szerint a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt, már az özönvíz és a Paradicsomból kiűzetés is erre a napra esett.

Azt is látni kell, hogy a legvalószínűbb feltételezés szerint a babona két egymástól különálló babonaság, a pénteki és a 13-i események szerencétlenség-faktorának összevetéséből alakult ki. Szembeöltő ugyanakkor, hogy amíg az angolszász kultúrkörben a mai napig tartja magát, hogy a péntek 13 általában szerencsétlenséggel jár, addig Egyiptomban és Kínában sokáig nem tudtak erről, és szerencsés számnak tartották szegény tizenhármast.Másutt azért látták benne inkább az ellenkezőjét, mert eggyel több, mint  a tökéletességet jelképező 12-es. Az angolszász világban mindenesetre az emberek 8-10 százaléka félve lép ki ezen a napon az utcára. Az amerikai felhőkarcolók nagy többségén a mai napig nincs 13. szint, és 13-as szoba sem. Hazánkban néhány éve selejtezték le azt a Boeinget, amin még nem volt 13-as sor. A mostaniak már dacolnak a babonával...

Három és félsz - a szerző kommentárja

A kezdeti értetlenkedést követő jelentős halálfélelem után nagyot derültünk, amikor kiváló szimatú, ámde annál lengébb megbízhatóságú tollforgató barátunk először fékezett le a főút közepén váratlanul. Miután hobbiralipilóta is volt, remélhettük, belenézett a tükörbe a padlófék előtt. Háromszor ment előre-hátra szemvillanás alatt, majd magabiztosan továbbhajtott a simonfai tető felé. A fekete macska áthaladásának semlegesítésére akkor éltem át először és utoljára ezt a bizarr, rendőrhajmeresztő mutatványt.

Ha az irracionális félelmet a pénteki 13-as naptól paraszkevidekatriafóbiának nevezte el a tudomány, akkor ez lehet a ébencirmikevidekafóbia. Kollégámnak heveny klaviatúravidekafóbiája is kialakulhatott, mivel az írógép-számítógép átálláskor először esett a „ctrl c - ctrl v” csapdába, és írta egy mondatban le kétszer, hogy a „vállfák üresen ringtak, a vállfák üresen ringtak”, „a vadőr jött terepes UAZ-on”, a vadőr jött terepes UAZ-on”. Talán kevés volt a három...

Ha az irracionális félelmet a pénteki 13-as naptól paraszkevidekatriafóbiának nevezte el a tudomány, akkor ez lehet a ébencirmikevidekafóbia. Kollégámnak heveny klaviatúravidekafóbiája is kialakulhatott, mivel az írógép-számítógép átálláskor először esett a „ctrl c - ctrl v” csapdába, és írta egy mondatban le kétszer, hogy a „vállfák üresen ringtak, a vállfák üresen ringtak”, „a vadőr jött terepes UAZ-on”, a vadőr jött terepes UAZ-on”. Talán kevés volt a három... Fekete macska... -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!