Közélet

2011.05.18. 15:22

Minden magyar felelős minden magyarért

Magyarországot tekintik hazájuknak, hű állampolgárai lesznek. Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartják és betartják.

F. Szarka Ágnes

A kaposvári városházán, Szita Károly polgármester előtt szerdán tíz honosított tett állampolgári esküt illetve fogadalmat. Az eskü szövege szerint Ők Magyarországot tekintik hazájuknak, hű állampolgárai lesznek. Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartják és betartják.

– Hosszú évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ország határain túl élő, akaratuktól függetlenül az anyaországtól elszakított emberek ismét magyar állampolgárok lehessenek – mondta köszöntőjében Szita Károly. – Éljenek bárhol, a Vajdaságban, a Felvidéken vagy Erdélybe, ide tartoznak. Végre kimondtuk azt, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Isten hozta önöket itthon. Eddig a határon túlról 80 ezren kérték, hogy honosíthassák magukat. Azt kívánom valamennyiüknek, hogy esküjükhöz híven Magyarország úgy legyen hazájuk, ahogy önök szeretnék. Hiszen önök magyarok voltak, azok maradtak és most ismét azok lettek.

Mernyén lett magyar állampolgár

Mernyén a kézdivásárhelyi Makó Csaba tette le az esküt. A biztonsági őrként dolgozó fiatalembert baráti szálak kötik a településhez. Szabó Leventével egy erdélyi kiránduláson ismerkedett meg és lett belőle évek óta tartó barátság, rendszeres, kölcsönös látogatás.

– Január 3-án adtam be a papírokat és most május 18-án került sor az esküre – mondta Makó Csaba. Magyar barátaim miatt döntöttem úgy, hogy itt Mernyén. Soha nem felejtem el, hogy Székelyföldön születtem, de most már nemcsak erdélyi magyar vagyok, hanem magyar állampolgár. Édesanyám és a nagyszüleim nem érhették meg ezt a pillanatot. Édesapámmal, nevelőanyámmal és három édestestvéremmel élek együtt. Nagyon örvendtek, amikor megtudták, hogy sikerült. Szerintem többen is fogják a példámat követni a családból, de én voltam az első.Makó Csaba pár napot még Somogyban tölt, Balaton-parti, siófoki kirándulás szerepel a programjában. A jövő hét elején pedig magyar állampolgárként utazik vissza Erdélybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!