Közélet

2011.05.02. 17:21

„Minőségi fék” zárolja a gimnáziumi osztályokat

Kaposváron már most 450 üres férőhely van a középiskolákban, ha a nem önkormányzati fenntartású iskolákat is ide számítjuk. Az általános iskolai létszámok alapján nem túl nehéz prognosztizálni ugyanakkor, hogy a következő négy-hat évben tovább csökken a középiskolai oktatásban résztvevők száma. A kaposvári városvezetés ezért komoly lépésre szánta el magát.

Márkus Kata

– A Táncsics és a Munkácsy gimnáziumoknál, valamint a Noszlopy közgazdasági szakközépiskolánál „minőségi féket” építettünk a felvételi rendszerbe – tájékoztatott Stickel Péter oktatási igazgató. – Kizárólag azok a diákok kerülhetnek be ezekbe az iskolákba első körben, akik a maximálisan elérhető felvételi pontszám 70 százalékát elérik. Ennek következtében mindegyik iskolában egy-egy osztályt zárolunk a jövő tanévtől.

Kaposváron az önkormányzati fenntartású általános iskolákban a 2009/2010-es tanévben 606 nyolcadik osztályos tanuló volt, ez a 2013/2014-es tanévben várhatóan 504 lesz. Ugyan a kilencedik osztályba belépők száma kiegészül a bejáró tanulókkal, ám ott is jelentős csökkenés várható: a kaposvári kistérség nyolcadik osztályaiból a 2008/2009-es tanévben még 293-an kerültek ki, ám a 2012/2013-as tanévben várhatóan már csupán 234-en végeznek.A középiskolák célja ennek ellenére nem lehet más, mint hogy a rendelkezésükre álló helyeket maximálisan feltöltsék. Ami az oktatási szakemberek véleménye szerint azt eredményezi a központosított felvételi rendszer sajátosságai miatt, hogy akár gyengébb tanulókat „nyom fel” gimnáziumi képzési területre. A tapasztalat szerint ugyanis a felvételi jelentkezési lapokon a gyengébb tanulók is jellemzően gimnáziumokat írnak be.

Ezért van minden gimnáziumba többszörös túljelentkezés, és ezért nem okoz gondot számukra a meghirdetett helyek 100 százalékos feltöltése. S mivel a jobb felvételi eredményektől a rosszabbak felé haladva töltik fel az engedélyezett helyeket, a rendszer legnagyobb vesztesei a szakiskolák, amelyeket a tanulók jelentős hányada utolsó helyen jelöl. Sok esetben pedig már komplett gimnáziumi osztályok is, ahol a jelentős számú gyengébb tanuló hátráltatja a haladást.

A gazdasági kamarák javaslatára is hallgatott a városvezetés, amikor meghozta döntését, mert tájékoztatásuk szerint: a gimnáziumi érettségi munkaerőpiaci értéke jelentősen visszaesett, a felsőoktatás tervezett hallgatói létszámának szűkítése pedig tovább csökkenti a továbbtanulási esélyeket.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!