Közélet

2011.05.07. 06:53

Önkormányzati adósságűzés: inkasszó viszi a kakót is

Inkasszó kerülhet egyre több település számlájára. A pénzintézetek a működésre kapott állami normatívákra is rátehetik a kezüket.

Balassa Tamás

Az önkormányzatok jelenleg alig várják, hogy kifusson a gyermekétkeztetési szezon, mert kevés kínosabb helyzet van annál, mint éhen maradt iskolásokkal kerülni a hírek közé. Az önkormányzati inkasszóhoz még csak felelőtlennek sem kell lenni, egy félresikerült beruházáson simán elúszhat a falu, és a kakaó.

Bálint Ildikó körjegyző faluja, Csököly óvatos duhaj a beruházásokban. Inkább keveset vállal, de a kötelező feladatait nem teszi kockára. A szakember azonban ismer ellenpéldát. Szerinte egyre kritikusabb, s a kapcsolatot mérgező pontja a fizetőképesség a társulásoknak is, melyekben a települések vállvetve küzdenek a hatékony feladatellátásáért, de megrendült pénzügyi helyzetük, fizetési késedelmeik miatt a kapcsolatuk megromlik. Legtöbbször uniós beruházás áll a háttérben, melyet előfinanszíroz a település, s a pénzre kiéhezve a műszaki átadáson centimétereken, métereken bukik minden. A beruházás is, és persze a kakaó.

Bálint Ildikó szerint a közigazgatásban nem szabadna ennyire „polgárjogot” nyernie a inkasszónak, mely különösen az ingatlanvagyonnal nem rendelkező, szorult helyzetű kistelepüléseket szoríthatja sarokba.
Inkasszó egy önkormányzat számláján: nem is olyan ritka dolog ez. Kiskunfélegyházán hetekig volt zár alatt a települési számla egy PPP-sport-csarnokban érintett vállalkozó jóvoltából, aki jogos jussát kapta így meg. Végül a cég tudott bért fizetni, s valahogy az önkormányzat is.

Pákozdra az adóhivatal adott ki inkasszót, önkormányzati hivatalnok és az óvodai dadus maradt fizetés nélkül a kerékpárút áfája miatt. Tiszavalkon maga az államkincstár zárolt, mert egy hétmilliós út felét inkább ott aszfaltozták, ahol nagy volt a kátyú. De a pénz nem erre szólt: mindent vissza kellett fizetni, tizenheten maradtak bér nélkül. Ajka is beszedési megbízást szenvedett el, a Balaton-felvidéken majdnem a társulás EU-forrású hulladékkezelő beruházása ment rá a lazaságra. Somogyban legutóbb Fonyód esetéről számoltunk be, ott a közszolgáltató kergeti a pénzét.Nemesvidon már elindult az adósságrendezési eljárás a túlzott eladósodás miatt, és Nágocs is bekerült a pénzügyminisztériumi statisztikák történetébe: kétszer indult ellene adósságrendezési eljárás. Jelenleg tizennégy önkormányzattal szemben van folyamatban ilyen, s az elmúlt öt évben negyvennégy település akaszthatta a „koldusbotját” állami mentőövbe.

Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondja: egyre gyakoribb lehet a közeljövőben, hogy egy önkormányzat pénzzavarba kerül. Az adósságrendezési eljárások száma is érezhetően szaporodni fog szerinte. A közgazdász városvezető a júniusi és az október-novemberi időszakot várja e tekintetben a legkritikusabbnak. Azt mondja, a jelenlegi 1200 milliárdos önkormányzati adósságállomány további 100-200 milliárdos gyarapodása várható, mire az állam újragombolja az önkormányzati törvényt. Ez a sarkalatos törvények egyikeként az ősszel várható. De sokatmondó lesz az államháztartás jövő évi kilátásait szabályozó költségvetési törvény is, amely szeptember végén kerülhet a jogalkotók elé.

– Az idei évben végérvényesen a lehetőségeik határára érnek az önkormányzatok – mondta Schmidt Jenő. A polgármester szerint az új önkormányzati törvénynek hathatós választ kell adnia az ágazat kérdéseire. A feladat- és hatásköröket, valamint a finanszírozást fenntarthatóan kell összehangolni.
Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök polgármester szerint addig is nagy szükség lesz a korábbi nagyságrend háromszorosát kitevő, mintegy 35 milliárdos önhikis keretre, de garanciát ez sem jelent arra, hogy ne kerüljenek bajba a közeljövőben a települések.

------------------------------------------------------------

Már mindenről lemondtak, még sincs pénzük a törlesztésre

Hitelezők osztozkodnak a szennyvízben fuldokló falun

------------------------------------------------------------

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!