Közélet

2011.05.13. 07:35

Reform ezerrel: polgármesterek nélkül elszabadulhat a pokol?

Ezer lakos környékén húzná meg a főállású polgármester alkalmazhatóságának a lehetőségét az új önkormányzati törvény. A tervezetben vannak ennél átütőbb elképzelések is, de sok kistelepülésen ez az igazi csapás. Somogyban 174 község számlál ezernél kevesebb lelket.

Balassa Tamás

– Reggel 6-kor keresnek, nem morgok. Este 8-kor hívnak, nem morgok. Nem polgármester, hanem mindenes vagyok, a temetőben sírhelyet mutatok, vállalkozóval tárgyalok, szerszámot veszek a közmunkásoknak, szülőt viszek a szülői értekezletre, és a kollégáim nagy részének polgármestersége ugyanilyen összetett.

Ezt mondta első felindulásában Nyitrai István. Elevenjébe talált a csütörtöki kérdésünk, mely az új önkormányzati törvény tervezetének számára is érzékeny passzusát illeti. Húsz éve Bőszénfa polgármestere, főállásban. A lakosság: 540 fő. A következő választáson már vélhetően a nyugdíjat választja, mégsem hagyja hidegen a szaktárca elképzelése.

– Szívesen lennék egy városi polgármester helyében, akit 35 szaktanácsadó és 35 bizottság segít, de nekünk itt más dimenzióban kell gondolkodnunk – mondta Nyitrai István. – Az ország legnagyobb eredménye, hogy ahol volt az elmúlt húsz esztendőben agilis polgármester, ott megszépültek a települések. Soha ennyi értékes közösségi tér nem épült, mint ezekben az években. Ezt romboljuk most le? Hát igen érdekes lesz az, amikor járási szintről mondják majd meg, hogy Bőszénfán mikor kell füvet nyírni. Ez a települések végét jelenti. Pszichésen is megváltozhat a lakosság hozzáállása: ha nincs polgármester, ismét az utcára engedhetem a szennyvízet.

A bőszénfai polgármester úgy látja, szociális szempontokra is figyelnie kellene a döntéshozóknak.
– Jelenleg a lakosság egyötödének a szociális problémáját, munkanélküliségét, közfoglalkoztatását kell kezelnie egy önkormányzatnak – mondta Bőszénfa polgármestere. – Látni kell, a lakosság jelentős része nem tudja eltemettetni a hozzátartozóját, mert egyszerűen nincs pénze rá. Ez egyrészt borzasztó, másrészt mindig azonnali döntést igényel helyben. Hát ezt hogyan kezeli majd egy járás? Egy kibővített közjegyzőség, ami 2000 lelkes határral elkerülhet a szomszédos Simonfáról, ahol nagyon jó helyen van. De körülbelül 1700-as lélekszámmal. Tudom, hogy költséges dolog az önkormányzatiság, mégis olcsóbb, mint az önkormányzatiság felszámolásának a következményei lehetnek. Elszabadulhat a pokol a kistelepüléseken...

Nyitrai István úgy látja: 15-20 év múlva, amikor már nem az alapvető infrastruktúra kiépítésével kell szenvedni egy településen, és nem lesz ilyen mértékű a munkanélküliség, akkor lehet visszatérni a problémára.
– Az elejétől kezdve polgármester vagyok, s most úgy érzem, megszégyenítik a munkát, amire ráment az egészségem, s végül ráment a fiatalságom is. Tragédia lesz ebből, ha ehhez a rendszerhez hozzányúlnak néhány milliárdos megtakarítás kedvéért... Ha ezt komolyan gondolják, akkor ne keressenek 500 ezer forintnál többet a döntéshozók sem!

Egyelőre a honatyák józan döntésében bízik Szabó József, Zselicszentpál polgármestere. Szerinte az elmúlt húsz év a kistelepülések javát szolgálta még akkor is, ha az utóbbi időszakban ugyancsak kardélen táncolt a költségvetés. Ma még nem tudja, miként változik a körjegyzőség, a kötelező társulás jogszabálya, de félő, hogy még messzebb kerülnek a kistelepülések lakói a dolguk elvégzéséhez, mondta.
– Ha nem dönthető el helyben az a kis lehetőségünk, ami még megmaradt, akkor csorbulnak a lehetőségeink, de bízom abban, hogy nem így lesz – mondta Szabó József. A 420 lelkes község polgármestere szerint az a nagy kérdés, milyen döntési jogosítványaik maradnak.

– Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen főállás az, ami mellett tiszteletdíjjal vagy anélkül, de tisztességesen el lehet végezni a polgármesteri munkát – tette föl a költői kérdés Zselicszentpál első embere. – Túl vagyunk fizetve vagy nem vagyunk? Ha ezt az időt leosztom, a minimálbér sem jön ki... Fél évig csináltam társadalmiként, de el kellett döntenem, hogy rámegy-e a családom. A testület megszavazta a főállást.
Szabó József megérti, hogy változtatni kell, de nem mindegy, milyen mértékben teszik.Varga András is visszafogottan, bár lehangoltan beszél a tervezetről. Az 510 lakosú Várda polgármestereként tudomásul veszi, bármit is döntsön a parlament. Szerinte a lélekszámhatár nem eldöntött. Van, amikor 500-nál húznak határt. A postamegszűnés és a falugondnoki szolgálat támogatása 600 lakost ismer.
– Ha ez a törvény van, ami most készül, akkor Várdán se biogázüzem, se könyvtár, se semmi nincs, ezt látni kell – szögezi le Varga András. – Ez egész embert kiváló feladat. Biztos lehet fél- vagy negyedgőzzel csinálni, de akkor az eredmény is olyan lesz. Ingyen dolgozó polgármesterek „ingyenes színvonalat” hoznak.

A polgármester kiemelte: az iparűzési adó megmaradásának szurkol, ami még lóg a levegőben. Bizonyos bevételhatár fölött megyei fejlesztési alapba kell fizetni egy elképzelés szerint. Ha 100 millió lesz a határ, Várda tervezett 20-30 milliója, amire az idén induló beruházások adnak reményt, megmaradhat.

További, név nélkül nyilatkozó polgármesterek említették, féltek, amikor az alkotmányból kimaradt az önkormányzatiság említése. Most azonban bíznak a következő fél évben, s abban, hogy a kormány munkastílust vált, és egyeztet a szakmai szervezetekkel.


Somogyi határvárosok: Darány 996, Mosdós 1018 lakos

Darányban Villányi László négy híján ezer lelkes községet vezet. Azt gondoltuk, talán már a betelepítésen gondolkodik, hogy meglegyen az ezer (ami még csak laza tervezet persze), de nem. Nem főállású ugyanis. Két év volt, de ma már nem az. Úgy látja, települése válogatja, mert feladat- és képességfüggő, mi kell egy községnek, és ez szerinte a jogszabályban is visszaköszön majd.

Mosdóson Keresztes József 1018 lelkes község polgármestere. Úgy látja, egy polgármesternek olyan döntések előkészítésében kell részt vennie, melyek utánajárást, megbeszéléseken és egyeztetéseken részvételt követelnek. Ellenkezője a települések hátrányára fog válni, mondja. Mosdóson önmagában a kórház krónikus tevékenysége is elég munkát ad, melynek évente 550 körüli halotti anyakönyvi dokumentumot kell készíteni.

Keresztes József a körjegyzőségek 2000 lelkes határát is aggályosnak tartja, jelenleg egyedül alkotnak hivatalt, s körülményesen csatlakozhatnának máshová. A polgármester nem szeretné, ha ismét az önkormányzatok feje fölött döntenének, s kényszerítenék őket íróasztal mögött meghúzott határvonalak tanácsi rendszert idéző kalákákra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!