Közélet

2011.05.05. 07:00

Sírva borult unokája sírjára a tábornok felesége

A múlt héten apja sírjához érkezett orosz asszonyhoz hasonlóan bukkant unokája nyughelyére egy tábornok felesége Nagybajomban: csak éppen véletlenül...

Vas András

Hetven évet várt a nagy találkozásra Nyina Kotlerenko, aki háromezer kilométert utazott a múlt héten Oroszországból, az arhangelszki járás huszonhatezres városkájából, Velszkből a kaposvári keleti temetőig, hogy leborulhasson apja, Sztyepan Vasziljevics Antonovszkij közlegény sírja előtt. Az éppen a hetvenedik születésnapján a somogyi megyeszékhelyre érkezett asszony számára láthatóan óriási traumát jelentette, amikor megpillantotta apja sírját, pedig ő lelkiekben felkészülhetett a találkozásra.

Ellentétben azzal az asszonnyal, aki 1970-ben, a Magyarország felszabadításának huszonötödik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozatra érkezett Somogyba Mihail Nyikolajevics Sarohin vezérezredes, a Margit-vonalat áttörő, a megyét a szovjet hadsereg számára elfoglaló a 3. Ukrán Front 57. hadseregének – amúgy ebben harcolt Antonovszkij közlegény is – parancsnoka által vezetett küldöttség tagjaként.Sarohint végigkalauzolták a megyén – emlékezett vissza a belegi Kopecsni Vince, aki akkoriban a kutasi állami gazdaság igazgatójaként dolgozott. Ebben a tisztségében került kapcsolatba a vezérezredessel, akit, miután a kutasi bemutató gazdaságként funkcionált, elvittek a Nagybajom melletti faluba is. – Minden helyet megismert, mindegyikről volt egy története. Természetesen a nagybajomi szovjet emlékműhöz is elmentünk, ahol a felszabadulás huszonötödik évfordulója alkalmából nagyszabású koszorúzást és ünnepséget szerveztek.

A tábornok és kísérete végigjárta az emlékmű mögötti szovjet katonai temetőt is, ahol aztán a fent említett asszony – aki amúgy egy vezérőrnagy feleségeként érkezett a küldöttséggel – egyszer csak megtorpant az egyik sír mellett, majd hirtelen összerogyott.

– Eleinte senki sem tudta, mitől lett rosszul – folytatta Kopecsni Vince –, mentőt hívtak hozzá, s csak miután kicsit összeszedte magát, derült ki, hogy megtalálta unokája nyughelyét. A család ugyanis csak annyit tudott a fiúról, hogy valahol Magyarországon halt meg a második világháború végnapjaiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!