Közélet

2011.05.05. 07:20

Szakszervezetek állóháborúja, peres útelágazás a tagdíjaknál

A Kapos Volán mindent megtesz annak érdekében, hogy a levont szakszervezeti tagdíjakat az arra jogosult szervezet számára utalják át.

Harsányi Miklós

Megírtuk: a szakszervezet munkalassító sztrájkot helyez kilátásba május 17-re, ha a cég nem szünteti be törvénysértő magatartását: nem vonja le a szakszervezeti tagdíjakat, s a munkaidő-kedvezmény pénzbeli megváltását nem utalja át a szakszervezetnek. Erről Dobi István szakszervezeti elnök tájékoztatta szerkesztőségünket.

– A Kapos Volán Zrt.-nél az idén március végétől két szakszervezet működik – reagált cikkünkre Gál Zoltán, a vállalat vezérigazgatója. – Egyik a régi-új Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) helyi szervezete, a másik – kaposvári központtal – a Kapos Volán autóbusz-közlekedési Szakszervezet (KVASZ).
A KVASZ a helyi KKSZ alapszervezet jogutódjának tekintette magát. Ugyanakkor a Kapos Volán Zrt.-nél március végétől ismételten működését folytató KKSZ is gyakorolni kívánja szakszervezeti jogait.

A KKSZ országos vezetése és a KVASZ között kialakult jogvita peres eljáráshoz vezetett. A vezérigazgató jelezte: ebben a bíróság első fokon – nem jogerősen – kimondta, hogy a KVASZ nem jogutódja a KKSZ-nek. A fenti események miatt kialakult jogi helyzetben a munkáltató kénytelen volt a munkavállalókhoz fordulni, hogy nyilatkozzanak arról, melyik szakszervezet részére vonják le, illetve utalják át a tagdíjukat.Gál Zoltán leszögezte: a nyilatkozat kitöltését a KVASZ akadályozta meg azzal, hogy kifogást emelt az intézkedés ellen.
– Így a sikeretlen egyeztetés után bíróságra került az ügy – tudtuk meg. – Az elsőfokú, nem jogerős bírósági döntés elutasította a szakszervezet kérelmét.
A Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a munkáltató továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagdíj levonásokat – a munkavállalók egyértelmű igényeinek megfelelően – minél előbb átutalják az arra jogosult szervezet részére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!