Közélet

2011.05.10. 15:46

Százmillió forint a gyermekek erdei kalandjára

A Lábod melletti erdőben készült el a régió legösszetettebb erdei iskolája, csak az unió 75 millió forintot adott hozzá most.

Jeki Gabriella

Gyerekzsivaj töltötte be a Lábod melletti erdőt kedden, amikor a madarak és fák napját ünnepelte Belső-Somogy több mint 300 diákja. Itt készült el a megye és a régió legkomplexebb erdei iskolája, ahol a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és a különleges élményekre vágyó látogatók találkozhatnak. Az erdei iskolák célja az erdei életközösség, környezet, és munkák, a napszakok, évszakok változásának bemutatása természetes környezetben. Ezt jól szolgálja az iskola „madárlátta” elhelyezkedése is, mert az épületekből kilépve tanár és diák rögtön az erdőben találja magát.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Iskolások erdei kalandja
[/caption]

Megszépült az 1995-ben átadott Sziágyi Erdei Iskola: két pályázatból, közel 100 millió forintból fejlődött Somogy legkorszerűbb, akadálymentesített létesítményévé. A régi mellé épült egy 250 négyzetméteres, új épület, napkollektorokkal, faelgázosító fűtőrendszerrel. Benne 1100 oktatási eszköz: határozókönyvek, füzetek és ismeretterjesztő képek, laboratóriumi eszközök, valamint terepmunkához szükséges távcsövek, iránytűvel, tájolóval, nagyítókkal és bogármérő eszközökkel.– Úgymond a „felfedezve” tanulás örömét nyújtjuk, ahol a megtapasztalás, átélés és érzékelés segítségével szinte észrevétlenül formáljuk a gyerekek természet iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát – mondta Jákliné Mihály Bernadett az erdei iskola vezetője. – Az iskola varázsát a játékra csábító tágas udvar, a most beépített játszótéri játékok, a foci- és kosárlabdapálya, a szabadtéri főző- és pihenőhely, az átépített kemence és nem utolsó sorban az érintetlen somogyi, természeti környezet adja.

A felújítás két részből állt: az unió 75 millió forintos támogatásából, valamint a Rinya-Dráva Szövetség nyertes Leader pályázatából. A fejlesztésekből 35 kerékpár beszerzésére, a régi épület átalakítására, „álomkonyha” építésére, képzésekre is futotta, és már 33 vendéget tudnak itt fogadni.

– Az erdészek általában 100 évben gondolkodnak, most pedig egy generációkon átívelő beruházást adhatunk a gyerekeknek – fogalmazott Máté János, a SEFAG Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Megmutatjuk nekik a világot, közel hozzuk az erdőt, és megváltoztatjuk az ehhez való hozzáállást.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 300 diák vehette birtokba az erdei iskolát
[/caption]

Somogyban a sziágyi az egyetlen minősített erdei iskola, amely 2009-ben kapta meg a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetség, valamint az Országos Erdészeti Egyesület követelményrendszeréhez igazodó minősítését. Fenntartási költsége évi 10 millió forint körül alakul.

Madarakkal, fákkal ismerkedtek

Közösen ünnepelték kedden a Madarak és fák napját Kaposváron a Petőfi központi óvoda és a Búzavirág tagóvoda ovisai. A nagycsoportosok játékos vetélkedő keretében ismerkedtek szárnyas barátaikkal és környezetükkel. A kicsik aszfaltrajzot készítettek a madarakról és élőhelyeikről. A verseny győztesei elismerő oklevelet kaptak, majd az óvónők dramatizált mesét adtak elő, amelyben szintén a madarak, fák voltak a „főszereplők”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!