Közélet

2011.05.19. 15:15

Szövetség a cigánysággal, rendőrökkel egyeztek meg a romák

A megállapodás alapvető célja, a rendőrség és a cigány kisebbség közötti konfliktus enyhítése.

F. Szarka Ágnes

Az együttműködési megállapodás kötöttek csütörtökön a Kaposvári Rendőrkapitányság és a Nagybajomi Rendőrőrs illetékességi területéhez tartozó településeken működő cigány kisebbségi önkormányzatok.

– Megyei szinten már négy éve létezik ilyen megállapodás, amit most a kaposvári kapitányság kötött települési kisebbségi cigány önkormányzatokkal – mondta Koncz Katalin rendőrségi szóvivő, – ez volt az első aláírás, ahol egyszerre nyolc települési kisebbségi önkormányzat fejezte ki együttműködési szándékát, és még mintegy negyven ilyenre kerül sor a jövőben.

A megállapodás alapvető célja, a rendőrség és a cigány kisebbség közötti konfliktus enyhítése, az előítéletmentes viszony továbbfejlesztése, a kölcsönös párbeszéd javítása. Főként a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem, a családon belüli erőszak kezelése területén. A tervek szerint közös bűnmegelőzési programokat is szerveznek. A felek évente értékelik az elmúlt időszak eseményeit, ezek kiterjednek a cigánysággal kapcsolatos jogsértések okaira, körülményeire, az elkövetői és az áldozati oldalra egyaránt.Az együttműködési megállapodást a Napkerék Egyesület készítette elő.
– Egyesületünk a rendőrség és a kisebbségi önkormányzatok közötti kapcsolattartásban, programok szervezésében, megvalósításában és az esetleges vitás kérdések megoldásában is aktív szerepet vállal – mondta Bogdán Imre, az egyesület elnöke. – Ezen kívül fontos és közös programelem, hogy minél több roma fiatalt orientáljunk a rendőri pályára. Ennek érdekében évente két-három alkalommal intézménylátogatásokat szervezünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!