Közélet

2011.05.27. 17:40

Üdülőtulajdonosok panasza, nyugdíjasok öröme Balatonszemesen

A szemesiek büszkék világhírű éttermükre, de nagyon elegük van a magas szemétszállítási díjakból. Balatonszemesről jelentjük.

Fónai Imre

Rebarbarás kacsamáj – ezt gondolta ki pénteken reggel e hétvégi ajánlatnak a balatonszemesi Kistücsök személyzete. A település hírnevét messzi földre vivő étteremben– 2009-ben az év konyhája, ugyanabban az évben a hazai éttermi top 10-be került –  ütött tanyát stábunk is pénteken, ott készült a szombati Somogyi Hírlap ötödik oldala. Csapody Balázs tulajdonos arról is beszélt: minden hétvégére valamilyen aktuális ajánlatot állítanak össze, most a rebarbara szezonja van, s akad egy termelő helyben, aki szállítja nekik ezt az alapanyagot. Így aztán érthető, hogy a desszert is rebarbarás, epres piskóta.– Konyhai filozófiánknak éppen ez az alapja: ami helyben megterem, azt innen, a térségből szerezzük be, s mindig abból főzünk, ami éppen érik, terem – így Csapody. – A spárgát, a zöldborsót, a burgonyát, a gombát is helyi vagy térségbeli termelő hozza, de a vad is somogyi és természetesen a hal is balatoni. Segíteni szeretnénk a kistermelőknek, hogy el tudják adni a termékeiket. Folyamatosan keresünk helyi sajtot készítőket és házitésztát gyúrókat. Az a cél, hogy ne tömegárut kínáljunk.
A töltelékeket is mi magunk állítjuk össze, így például egyik különlegességünk, a citromos nyúlkolbász is helyben készül.
Igazi kuriózumként olasz testvérétteremre lelt a Kistücsök a közelmúltban, közös programokat is bonyolítanak, balatoni napokat ott, olasz napokat Balatonszemesen. – Jó, hogy egymásra találtunk, mert ki tudjuk cserélni a tapasztalatainkat, például meg tudjuk ismertetni egymást a borainkkal – folytatta Csapody Balázs. – Személyzetünk pedig kimehet tanulni az észak-olasz kisváros éttermébe, van mit, hiszen egy Michelin-csillagos hely.

Novemberben várhatóan bezár a Kistücsök, ezt is megtudtuk ott jártunk során, mert – miután a kerthelyiség már az idei szezonra bővült és zajlik a konyha nagyobbítása is –, felújítják a patinás vendéglőt. Ami pedig azt a citromos nyúlkolbászt illeti medvehagymás-mustárossal, stábunk is megízlelte és bátran ajánljuk az ínyenceknek.


Szemétszállítás és szeretet

Elege van Bodnár Józsefnek a szemétszállításból, pontosabban annak magas díjából. Balatonszemesi olvasónk, aki egyébként üdülőtulajdonos a településen, ezzel kereste fel pénteken stábunkat. Azt mondta: aláírásokat gyűjtenek, vagy akár az útra borítják a szemetet tehetetlenségükben, annyira elegük van. – 995 kiló szemetet „írt elő” számunkra a szolgáltató, ennyit kell kifizetnünk, holott egyetlen deka szemetet se visznek el – állította Bodnár József. –  Az 52 hétből csak néhányat töltünk itt, de nem teszünk ki kukát, mert mire legközelebb jövünk, ellopnák. S be se jönnének érte, mert szolgalmi úton lehet megközelíteni a telkünket. A semmiért fizetünk tehát, nem létezik, hogy ez az Európai Unióban jogos. Nincs teljesítés a szolgáltatás mögött.

Fizetnénk mi egy méltányos összeget, de nem 995 kiló után.
Kistérségi nyugdíjas gála volt a szemesi művelődési házban pénteken, innen látogatott meg bennünket a Kistücsökben a ságvári Kőrösi Lajosné és Szecsődi Sándorné azzal, hogy írjuk meg: a ságvári Szivárvány nyugdíjas egyesület a szeretet jegyében adta elő verses, zenés műsorát. Azt mondták, erről énekeltek, verseltek a tagjaik. Hozzátették: 14 éve segítik, összefogják a ságvári időseket, tesznek a szabadidejük hasznos eltöltéséért. Szemesre nagybusszal jöttek, nézők is érkeztek a szereplőkkel. 

A további részleteket keresse a

face="Times New Roman">Somogyi Hírlap szombaton megjelenõ számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!