Közélet

2011.05.03. 16:13

Újraszabályozott médiatörvény, hittérítésre nem vevő a magyar

Csak jó kormányzás teheti tartóssá az új alkotmánynál ötször rosszabb médiatörvény nyomán kialakult jobboldali sajtófölényt – mondta kedden, a sajtószabadság világnapján Siófokon Tölgyessy Péter.

Fónai Imre

Különös aktualitást ad a kedden kezdődött 15. Média Hungary konferenciának, hogy a Freedom House hét ponttal lerontotta hazánk sajtószabadság-indexét az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.

– Húsz éve nem érezték magukat ilyen rosszul a sajtóban dolgozók – mondta a korábban az SZDSZ, majd a Fidesz soraiban parlamenti képviselősködött hajdani rendszerváltó, Tölgyessy Péter Siófokon. – Megnyerte a kormány a médiaháborút – ezt akarták éreztetni az új szabályozással. S ha a törvény pontjainak zömét soha nem is fogják alkalmazni, fontosabb ennél, hogy benne van a szankciók lehetősége, vagyis azt üzenik, hogy „jó lesz tőlünk tartani”. A fő célja az a kormányzatnak, hogy a kialakult jobboldali médiatúlsúlyt minél hosszabb távra tartóssá tegye. Válasz ez a kilencvenes évek baloldali fölényére, de kérdés, hogy manapság működhet-e valóban hosszú ideig. Jó kormányzással bizonyosan. Ám ha komoly igény fogalmazódik meg más véleményekre, ma már könnyen talál az olvasó ilyet, hiszen az internet lett az elsődleges információforrás.

Tölgyessy leszögezte, hogy a sajtószabadság nem szűnt meg, de hozzátette azt is: a maiak hajlamosak arra, hogy „hittérítést” fejtsenek ki a médiában. Pedig – fűzte hozzá – társadalmunk soha nem fogadta el, ha felülről akartak valamit ráerőltetni.
– Ha a sajtó által sugallt világkép nagyon különbözik a valóságtól, akkor elfordulnak az emberek az ezt közvetítő médiától; létezik még az a közvélemény, amelyik a valóságot akarja viszontlátni a sajtóból.Pénz beszél – ez a mottója az idei Média Hungary-nek, erre utalt Szőcs Géza kulturális államtitkár, amikor azt mondta: a kulturális kormányzat nem vállalhatja magára a kutya szerepét. – Miközben az emberek egyharmada egyáltalán nem olvas, idei felmérés szerint az ifjú generáció 57 százaléka olvas, kommentel, blogot ír az interneten – így az államtitkár. – Ez nem baj, ez új lehetőség, csak a közvetítő változik, de az értékes és a talmi között húzódó határ örök. Egy Liszt-darab bármilyen hanghordozón nagyszerű, egy Márai-regény sem értéktelenebb digitális könyv formájában. Veszélye persze van ennek a folyamatnak. Aki az ifjúság internetes vagy sms-nyelvében otthonos (megszületett az első sms-regény), annak érthetetlenné válhat a magyar kultúrkincs, az irodalmi nyelv. Kettős nyelv alakulhat ki, ami gátolja a megértést a társadalomban; ennek az  elkerülésében közös a felelőssége a sajtónak és a kulturális kormányzatnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A pénz beszél...
[/caption]

Szőcs Géza bejelentette: nemzeti digitális archívum készül annak érdekében, hogy ilyen formában is hozzáférhető legyen a magyar kultúrkincs.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!