Közélet

2011.06.19. 17:34

A Balaton, ahogy csak a madarak láthatják

Pályázati támogatással készült el a fonyódi Várhegyi kilátó és a hozzá tartozó tanösvény.

Füleki Tímea

A Balaton úgy, hogy csak a madarak láthatják – fogalmazott a fonyódi Várhegyi kilátó avatóünnepségén Hidvégi József polgármester az újonnan felépített kilátóból nyíló, egyedülálló panorámáról.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Balaton úgy, hogy csak a madarak láthatják
[/caption]
Szemközt a Badacsony, Szigliget és a Szent György-hegy, majd a Keszthelyi-hegység lapos hegytömege. Aztán a berényi dombok, a keresztúri part, Máriafürdő és Fenyves villái. Tovább a Tóti-hegy, a boglári domb, mögötte a somogyi part egyenes vonala, a Tihanyi-félsziget, Kenese, délnyugatra a Nagyberek végenincs mocsármaradványai – mutatta be a városvezető az új, impozáns kilátóból feltáruló „Balaton-körképet”.– Napestig sorolhatnánk a fonyódi Várhegy kultúrhistóriai emlékeit – mondta Hidvégi József, aki sok egyéb között azt is felelevenítette, hogy a fonyódi hegyen már a 19. században a mostani juniálishoz hasonló mulatságokat tartottak. Ünnepi beszédében a Várhegyen eddig uralkodott állapotokat így jellemezte: rozsdásodó antennatornyok, betonbunker, vadászles-tákolmány a turistáknak, rendezetlen ösvények. Ezt váltja a pályázati támogatással most elkészült kilátó és a hozzá tartozó tanösvény, melyet polgári juniálissal, estig ünnepeltek a városlakók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!