Közélet

2011.06.11. 07:00

A magyar mérnöktől a német boszorkáig

Egy darabka várostörténet a Kaposvári Fő utcában. (Fő utca 5. sz.: Bereczk-ház, Csipkerózsikás ház). Épület és városmegismerés emelt fejjel a Sonline.hu-val és a Somogyi Hírlappal.

L. Balogh Krisztina Kaposvár főépítésze, Nagy Zoltán helytörténet-kutató

Szép ház a város központjában, előkelő, de nem hivalkodó. A kétszintes épület földszintjéről hat boltíves nyílás, emeletéről szintén hat, oszlopokkal alátámasztott, timpanonnal zárt ablak nézi a kaposvári sétálóutcát.

A külseje mellett ennek az épületnek is a háttere adja meg az igazi értékét – hogy ezúttal a városépítészetre alkalmazzuk Szerb Antal kedves hasonlatát. A két szélén hangsúlyosabb építészeti megoldással készült, timpanonjain palmettás, a párkány frízén gyümölcsös füzérdíszt viselő, historizáló lakóház ezer szállal kapcsolódik a város történetéhez. Egyszerre több hajdanvolt lokálpatriótára emlékeztet: polgármesterre, városépítőre, szobrászra. S arra is, hogy több művészeti ág adott találkát egymásnak ezen a helyen.Valamikor itt állt a régi nemes családból származó Bereczk Antalnak, a város polgármesterének földszintes, nádfedeles háza; az udvaron lévő pajtában tartotta előadásait a város első színköre. Bereczk Antal ügyvédet 1857 márciusában nevezték ki a megyeszékhely első emberévé (akkoriban így ment ez, kinevezéssel), de ő csak alig több mint két esztendeig vállalta ezt a tisztséget. A jelenlegi épületet a fia, Bereczk Sándor városi mérnök, műszaki tanácsos tervezte és építette magának és családjának 1887-ben. Apja ezt már nem érte meg, 1872-ben hunyt el 54 éves korában.
S persze azt sem láthatta meg Antal ügyvéd, hogy fia a következő évtizedekben a modern városfejlesztés igen fontos alakjává emelkedik.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fő utca 5. sz.: Bereczk-ház, Csipkerózsikás ház
[/caption]

Bereczk Sándor több mint negyvenhárom évig állt Kaposvár szolgálatában. Szakértelme nélkülözhetetlen segítséget jelentett abban a céltudatos városfejlesztő munkában, amely a 19. század végén vette kezdetét. Jórészt az ő hivatali idejében alakult ki a jelenlegi belváros építészeti arculata, szerkezete. A mérnök sokoldalúságára jellemző, hogy évekig vezette a villanytelepet, irányította a vízvezeték építését, kidolgozta az útburkolási programot, várostérképet rajzolt, újságcikkeket és könyvet írt, s Kaposvár históriáját kutatta.

A központi fekvésű lakóház azt a szerepet is megjelenítette, amelyet építtetője a helyi társadalomban elfoglalt. És azt, hogy tulajdonosa, ha a nemesi származás tudatát meg is őrizte, már vérbeli polgárnak számított Kaposváron. A ház felső szintjének négy szobájában Bereczk Sándor és felesége, a másik négy szobában középső lányuk és családja élt. Az udvar eredetileg igen hosszú volt, majdnem felért az Esterházy (a mai Bajcsy-Zsilinszky) utcáig.

De nem csak a Bereczk famíliáról mesél nekünk ez a patinás kaposvári ház, amelynek kapuja mellett még láthatók a kőből készült kerékvetők, s amelynek a homlokzati síkból kissé előreugró falszakaszait erőteljes, a kőfal szerkezetét utánzó, vakolatból készült kváderezés díszíti. Kopits János szobrász szintén letette itt a névjegyét. Az ő alkotásáról kapta másik nevét az épület: Csipkerózsikás ház.

Kopits János, a jáki templom szobrainak egyik restaurálója, akit leginkább a főtéri Kossuth-szobor alkotójaként tartanak számon a megyeszékhelyen, a szobrászat mellett az iparművészetet és a festészetet is művelte. (Fiatalkorában például városképsorozatot festett Kaposvárról, amely mindmáig nagy helytörténeti értéket képvisel.) 1944-ben hunyt el Budapesten, 72 éves korában.

A kaposvári Bereczk-ház lépcsőfeljárójában helyezték el azt a gipszből készült kaputervet, amellyel 1901-ben, első nyilvános szereplésekor a fiatal Kopits János elnyerte a tervezők díját az Iparművészeti Társulat budapesti kiállításán. A Grimm testvérek Csipkerózsika című meséjének szereplői láthatók a gipszmodellen. A dombormű egyik jelenete a koronával a fején karosszékben szunyókáló Csipkerózsikát ábrázolja, háttérben egy rózsafával, amelyen madárpár ücsörög, míg a szék támlája mögött kutya alszik. A másik jelenet a rokkát forgató boszorkát mutatja, szintén egy rózsafa előtt.

Mivel a történet német földről származik, a szereplők ruházata – egyebek közt a banya főkötője is – német jellegű. Sajnálatos módon a valamikor színes szobrászmunkát a másfél évtizeddel ezelőtti lépcsőházfestés óta egyszínű fehér festék fedi. Hasonló baki esett meg a lépcsőkorlát díszes pálcáival is, melyeknek hiányzó elemeit a száz évvel későbbi építőipar csak „egyszerűsítve” tudta elkészíteni…

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csipkerózsika és a boszorkány egyszínű fehérben
[/caption]

A dombormű azóta is Csipkerózsika-álmát alussza, és csak keveseknek adatik meg, hogy saját szemükkel láthassák az aprólékosan kidolgozott mesejelenetet. Részben nekik szólt ez a rövid, de igaz kaposvári mese.
Bereczk Sándor mérnök nemcsak irányította a városfejlesztést, hanem építészként, tervezőként is megmutatta képességeit.

A jövő héten egy általa megálmodott épületet mutatunk be olvasóinknak.

Timpanon: háromszögű sík, melyet domborművekkel, szobrokkal, későbbi korokban festményekkel, mozaikkal díszítettek.

Palmetta: pálmalevelet utánzó díszítmény.

Fríz: vízszintes építészeti elem, a gerendázat külső, domborművel vagy festéssel díszített része.

Kváderezés: falazatot utánzó, vakolatból készült homlokzatalakítás.
Egy héttel ezelőtt jelentkeztünk épületfelismerő játékunkkal. Első feladványunkra öt helyes megfejtés érkezett. Köszönjük a válaszokat Szigeti Lászlónak, Balogh Jánosnak, Hevesi Zoltánnak, Soós Béla Zoltánnak és Szabados Péternek!

Palmetta: pálmalevelet utánzó díszítmény.

Fríz: vízszintes építészeti elem, a gerendázat külső, domborművel vagy festéssel díszített része.

Kváderezés: falazatot utánzó, vakolatból készült homlokzatalakítás.

Fő utca 5. sz.: Bereczk-ház, Csipkerózsikás ház Fő utca 5. sz.: Bereczk-ház, Csipkerózsikás ház Csipkerózsika és a boszorkány egyszínű fehérben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!