Közélet

2011.06.02. 13:23

Budai Gyula szerint áron alul adták el a taszári repülőteret

Az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata szerint az értékbecslésben szereplő ár alatt értékesítették a taszári repülőteret - állapította meg Budai Gyula a reptér privatizációjával kapcsolatban folytatott vizsgálata során.

Vas András

A kaposvári önkormányzat kezdeményezésére folytatott le vizsgálatot a taszári repülőtér privatizációja ügyében Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki – mint az az MTI-nek elküldött összefoglalójából kiderül – az eredményt elküldte Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének.

A jelentés szerint Kolber István, mint a repülőtér hasznosításáért felelős miniszterelnöki megbízott a lehetséges fejlesztések közül a kontinensközi áruforgalomra alapozott repülőtér, multimodális logisztikai szolgáltató központ és termelő, fejlesztő bázis koncepciójának megvalósítása mellett döntött. Az első értékbecslés alapján az ingatlanegyüttes nettó értéke 1,68 milliárd, a környezeti kár várható elhárítási költsége pedig 700 millió forint volt. A második, a nemzeti vagyonkezelő (MNV) megbízásából készített becslés a terület értékét 2,14 milliárd forintban rögzítette, amelyből az úgynevezett A rész 2,066 milliárdot, a különválasztott B rész pedig 70 millió forintot ért.A beérkezett három pályázat közül a Polyák József tulajdonában álló Kapos Busz Kft. kizárólag a B részre nyújtott be pályázatot, a 64 millió forintos ajánlat után az MNV aktualizáltatta az értékbecslést, s ez alapján hatmillióval csökkent az ingatlan értéke. Budai Gyula szerint ily módon a kft. által meghatározott ajánlati ár teljes mértékben megfelelt a pályázati kiírás elvárásainak, s ezáltal a B rész már ebben a pályázati körben önállóan is értékesíthetővé vált – a politikus úgy véli, az értékesítési feltételek kidolgozása kezdettől fogva irányított volt.

Az A résszel kapcsolatos pályázatot megnyerő Ugarde Kft. ajánlatát a még korábbi pályázati eljárás során előnytelennek minősítették, ám az újabb eljárásban, bár a cég nem változtatott ajánlatán, már megfelelőnek találták a szerződéskötésre – írja Buda Gyula, aki szerint az ajánlat körülbelül 50 millió forinttal a megállapított érték alatti volt, ráadásul a befektető nem vállalt semmiféle többletkötelezettséget, évekre elzárkózott a polgári terminál hasznosításától, nem tervezett konkrét együttműködést az önkormányzatokkal, a döntéshozók az ismételt pályáztatás során „eredménykényszerben” jártak el, amikor mindezek ellenére eredményesnek mondták ki a pályáztatást.

A kormánybiztos hozzátette, mivel a vételárat a vevő nem fizette meg határidőig, a vagyongazdálkodási tanács a jogszabályok alapján – melyet külső véleményezőként a miniszterelnöki megbízott nem támogatott – kimondta a szerződéskötés meghiúsulását. Budai Gyula úgy tudja, az ügyben az Ugarde Kft. jogi lépéseket tett, s ez befolyásolja a hasznosítást, mely a folyamatosan romló állapotú létesítmények értékének további csökkenéséhez, ezzel az esetleges későbbi értékesítés elnehezüléséhez vezet.

Az elszámoltatási kormánybiztos a jelentés összefoglalójában megjegyzi, az üggyel esetlegesen kapcsolatba hozható kormányzati személy, Kolber István miniszterelnöki megbízott érintettségére tekintettel az egyes döntések meghozatalának és a pályázati eljárások lefolytatásának körülményeit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelenleg is vizsgálja.


Kolber: a piac határozza meg, mi, mennyit ér

Hat hónap után szokatlanul sovány eredményre jutott az elszámoltatási kormánybiztos – reagált Budai Gyula jelentésére Kolber István. – Még egyszer elmondom, a Nemzeti Vagyontanács írta ki a pályázatot, végezte az értékbecslést és döntött a pályázatokról. A miniszterelnöki megbízott feladata a befektetői kör keresése, ezek tájékoztatása volt. Abban volt szerepem, hogy ez ne csak egy szimpla eladás legyen, hanem vegyük figyelembe a térség érdekeit. A pályázónak öt évre vállalnia kellett, mit, mire ruház be – ehhez kötbér kötötte –, a környezeti károk elhárítását, és hogy évente hány munkahelyet teremt.

Hogy mi, mennyit ér, a piac határozza meg, ha olyan értékes a terület, miért nem álltak vagy állnak sorba érte tömegek. Úgy vélem, hiba volt megbuktatni a nyertest. Csalódtam, azt hittem a vizsgálat erre is fényt derít. A polgári terminál felesleges megépítését ne rajtam kérjék számon, arról a város tud beszélni. Amúgy az elmúlt évben nem történt semmi Taszár ügyében: nem rágalmazni és sejtetni kellene, hanem tovább dolgozni a sikerért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!