Közélet

2011.06.26. 09:49

Drogmámor a problémák ellen, egyre több fiatal az áldozat

Június 26-a 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnap. '87-ben ugyanis ezen a napon deklarálták a témában tartott ENSZ konferencián, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.

Sonline

A társadalom nagy problémája a droghasználat. A II. világháború utáni legelső – ismertté vált – droghalálesetet 1968-ban írták le. Az eksztázist (Extasy) ígérő tabletták az 1990-es évek elején-közepén lepték el Magyarországot. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy egyre fiatalabb - középiskolás, sőt általános iskolás - korban kezdenek el kábítószert fogyasztani az emberek, ami sokszor halálhoz vezet.

A droghasználat több okra visszavezethető jelenség.  Az intenzív drogfogyasztás kialakulása általában hosszú folyamat. Gyakran már a személyiségfejlődés korai szakaszában elkezdődik. Az egészséges személyiségfejlődéshez mindenekelőtt stabilitásra, biztonságra és elfogadó, szeretetteljes szülői viszonyulásra van szükség. Szakértők megfigyelték, hogy a később drogfüggővé váló személyek közös jellemzője, hogy zavar volt a korai anya-gyermek kapcsolatban.

A problémára utaló jelek már óvodáskorban megmutatkozhatnak: túlmozgás, figyelemzavar, tanulási nehézség, agresszivitás, visszahúzódás. Később szintén előjelértékű lehet a csavargás, szökés, öngyilkossági kísérlet. Megfigyeltek néhány olyan területet, készséget is, amelyekben az elmaradás jellemző: kommunikáció, kapcsolatteremtés, empátia, másokba és a jövőbe vetett bizalom, önkifejezés, önismeret, stresszkezelés.A kábítószerezés kialakulásának a kamaszoknál jelentős hatása van a barátoknak, a kortárscsoportnak, ezért szükséges a minél szélesebb körű felvilágosítás, hogy megakadályozzuk a téves információk áramlását.

A középiskolások kábítószerezéssel kapcsolatos attitűdjét a kortársakkal egyező normák elfogadása és követése határozza meg. Ezért kell odafigyelni a szabadidős tevékenységek alakítására. A sportolás, a tanulás és a számítógépezés valamilyen módon akadályt gördít a kábítószerezés kipróbálása és kialakulása útjába. A szórakozással eltöltött több idő elősegítheti a kábítószerezés elkezdését. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az a diák, aki jól és hatékonyan szervezi meg idejét, konstruktívan tölti el a szabadidejét, kevésbé érzi szükségét a kábítószer kipróbálásának, mint a többet szórakozó fiatalok. A másik lehetséges magyarázat éppen a mások társaságában eltöltött szabadidőben rejtőzhet. A mások befolyásoló szerepe a szabadidő eltöltésében, a kábítószer elérhetőségében jelenhet meg.  

Statisztikai adatok támasztják alá, hogy egyre fiatalabb - középiskolás, sőt általános iskolás - korban kezdenek el kábítószert fogyasztani az emberek, ami sokszor halálhoz vezet. Ezért szükséges minél előbb kezdeni a kábítószerprevenciót a gyerekek körében. A megvalósításban döntő szerepe van a családon kívül az iskolának, a pedagógusoknak.

---------------------------------------------------------------

Sokk a buliban: a lányok azt sem tudták, mi történik velük

---------------------------------------------------------------

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!