Közélet

2011.06.08. 14:10

Egyre nagyobb feszültség, sztrájkot hirdettek a buszosok is

Egyre nő a feszültség a munkavállalók körében – hívta fel a figyelmet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZ). A kormány intézkedési ellen tiltakoznak, június 29-re és július 7-re munkabeszüntetést hirdettek a dél-dunántúli régióban.

Harsányi Miklós

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége június 3-án a dél-dunántúli régióban működő Volán-társaságoknál a sztrájktörvény értelmében sztrájk előtti egyeztető tárgyalást kezdeményezett a munkáltatókkal – derült ki az AKSZ tájékoztatójából. Ebben közölték: az egyeztető tárgyalásra azért került sor, mert az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége a korkedvezményes nyugdíj intézményének megtartása céljából a kormány intézkedései ellen, mely a korkedvezményt megszüntetni tervezi, június 29-ére és július 7-ére, 9 órától 11 óráig munkabeszüntetést hirdetett a Gemenc, Kapos és a Pannon Volán Zrt-nél.

– Mindhárom munkáltató a mai napon levélben arról tájékoztatta szövetségünket, hogy nem kíván az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségével egyeztető tárgyalást folytatni – számoltak be az érdekvédők. – A munkáltatók a sztrájktörvényt semmibe véve, a munkavállalók jogait megkérdőjelezve jártak el akkor, amikor levelüket megfogalmazták és az egyeztetést szövetségünkkel nem folytatták le.Az AKSZ álláspontja szerint a sztrájktörvény módosítása óta a munkáltatók gátolják, ellehetetlenítik a törvényben foglaltak végrehajtását és teszik ezt úgy, hogy semmilyen retorziótól nem kell tartaniuk.
– Ezzel a magatartásukkal egyértelművé vált, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság kérelmünket újból érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani, mivel a felek között az elégséges szolgáltatás mértékéről  egyeztető tárgyalásra nem került sor – olvasható a közleményben.

Dobi István, az AKSZ elnöke kitért rá; az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége kéri a törvényalkotókat, hogy sürgősen rendezzék a sztrájktörvény módosítása óta fennálló és nem egyértelmű állapotokat, mivel kijelenthető, hogy a jelenlegi helyzetben a közszolgáltatás területén a munkavállalóknak nincs lehetősége az érdekeik érvényesítésének céljából a nyomásgyakorlásra.

Leszögezték: a munkavállalók körében egyre nagyobb feszültség kezd kialakulni, mivel törvényesen nem tudnak élni alkotmányos jogukkal.

--------------------------------------------------------------

Országos sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

Készül a sztrájkmenetrend? Megosztottak a mozdonyvezetők

---------------------------------------------------------------

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!