Közélet

2011.06.27. 16:09

Elzárják a csapokat, négy napig van még víz Imremajorban

Három napig van még biztosan vizük a fürdéshez, mosáshoz az imremajoriaknak. A balatonfenyvesi településrész kálváriája újabb fejezethez érkezett.

Füleki Tímea

Több mint egy éve hordja nap mint nap az ivóvizet Imremajor lakóinak a balatonfenyvesi önkormányzat. Szigorú előírásoknak eleget téve összesen napi egy köbméter ásványvizet visznek a százhatvan lakónak. A törvény szerint ugyanis kötelesek gondoskodni az ivóvízellátásról, ha az nem megoldott. Imremajor kálváriája pedig közismert: a településrész a volt állami gazdaság területeinek privatizációjakor, úgy húsz éve került részben magántulajdonú társasághoz. Rövidesen az állam teljesen kivonult, s a volt majorságban élők sorsa a több ügyben a híradások kereszttüzében lévő Hubertus Bt. kezébe került.

Az infrastrukturálisan elmaradott területen a cég saját kútból biztosította az ivóvizet a lakóknak, ám a tavaly óta szigorúbb uniós előírások miatt vizük már nem felel meg az ivóvíz kritériumainak. Ezt a helyzetet orvosolták tavaly úgy, hogy az önkormányzat kezdte kihordani a jogszabályilag előírt mennyiségű ivóvizet, míg az összes többi, úgynevezett „használati” célra megmaradt a Hubertus-féle víz, tehát fürdéshez, mosáshoz azóta is ezt használják. A Hubertus az idén július elejéig vállalt kötelezettséget erre, vélhetően éppen azért is, hogy az önkormányzat ne odázhassa el a szükséges beruházást Imremajorban. Ehhez már csak a hazai pályázati rendszer lassan őrlő malmainak volt egy két szava, csupán saját erőből ugyanis a fejlesztés szinte elképzelhetetlen.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több mint egy éve hordja az ivóvizet az imremajoriaknak a fenyvesi önkormányzat.
[/caption]
Fenyves tavaly augusztusban adta be a pályázatot, melyről az idén februárra sikerült kimondani, hogy támogatásra alkalmas, de ez még mindig csak azt jelenti: beadhatják második körre. A határidő közben vészesen közeleg, s bonyolítja a helyzetet, hogy a Hubertus Bt.-nek az ivóvízhálózat kiépítése kapcsán korábban megfogalmazott igényét a fenyvesi pályázat nem tartalmazza. Ez az igény azonban a képviselő-testület ülésén elhangzottak szerint mintha azt is befolyásolná, hogy biztosítja-e a cég a lakóknak tovább a használati vizet a néhány nap múlva esedékes határidőn túl is.

– Úgy tűnik, hogy a két témát (a pályázatban való részvételt és a lakosság vízellátását – a szerk.) együtt szeretnék kezelni. Mi azt kértük, hogy ne mossuk össze a kettőt – fogalmazott a képviselőknek adott tájékoztatójában Lombár Gábor fenyvesi polgármester, aki később úgy összegzett: az önkormányzat levelet ír a Hubertus Bt.-nek, melyben kérik, hogy az imremajori vízszolgáltatás egy percig se szüneteljen, egyébként pedig megvizsgálják, hogy a Hubertus Bt. elképzeléseit a fejlesztéssel kapcsolatban figyelembe lehet-e venni utólag úgy, hogy az megfeleljen a pályázati feltételeknek.Horváth Gábor, a polgármesteri hivatal főtanácsosának közlése alapján a Hubertus Bt. napi öt köbméter vízre támaszt igényt a kiépülő rendszerből, ennek fejében pedig meglévő kútjukat, vezetéküket és a hidroglóbuszt ajánlják, melynek együttes értéke a cég számításai szerint 30 millió forint, s így „apportként” ezek az önkormányzat teljes önerejét fedeznék. Csakhogy az is elhangzott: ezek a létesítmények nem éppen korszerűek. Tény az is, hogy a felajánlott kút vize nem felel meg az uniós normáknak, tehát a pályázatban nem lehetne erre a vízbázisra építeni. A cég ezt állítólag úgy javasolta „áthidalni”, hogy a kút vizét úgynevezett tűzivízként vonják csak be, ám egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy ezt engedi-e a pályázat.
A főtanácsosi közlés szerint a hatósággal folytatott egyeztetés mondhatja ki a végső szót, s az, hogy az önkormányzat is felméreti a felajánlott vagyontárgyak értékét.

A Hubertus már rég jelezte, mit szeretne

A Hubertus – bár kötelezettsége már nem volt – 2011. július 1-ig vállalta, hogy a fogyasztásra nem alkalmas vizet biztosítja, és bízott abban, hogy ennyi idő elegendő lesz az önkormányzatnak a probléma megoldására – áll a Hubertus Bt. Csató András üzletvezető által jegyzett reagálásában.  A válasz kiemeli azt is, hogy az elmúlt több mint egy évben a Hubertus Bt. „többször érdeklődött, megoldási konstrukciót dolgozott ki és javasolt, amelyet a polgármesternek is elküldött, ám sajnos ez a javaslat még az önkormányzati projektfelelősökhöz sem jutott el, a Hubertus pedig semmilyen visszajelzést nem kapott”.

A javasolt konstrukciót a Hubertus Bt. 2010. (!) április 6-án juttatta el az önkormányzatnak. Az önkormányzat a pályázat első fordulóját 2010 augusztusában nyújtotta be, amelyben egyáltalán nem számolt ezzel a megoldással – ismertette az üzletvezető, majd kifejtette: „az önkormányzat projektvezetési tanácsadója szerint jobb lett volna tavaly augusztusban már eleve eszerint beadni az első fordulós pályázatot, de most sem látja akadályát, hogy a pályázat a Hubertus szakértői szerint javasoltak alapján kerüljön beküldésre”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!