Közélet

2011.06.09. 07:00

Fél élet a kalapács alatt, egyszer volt Fajszon lóárverés

Megmérettettek a lovak Somogyfajszon, a somogyi településen először tartottak lóárverést.

Vigmond Erika

A somogyfajszi Sall István, tizenkét felvezetett lovára várta az ajánlatokat. – Sajnálom őket, mert fél élet munkája kerül kalapács alá – kezdte Sall István. – Huszonöt éve foglalkozom lovakkal, tenyésztésükkel, illetve régebben még versenyezgettem is velük. Egészségi állapotom kényszerít arra, hogy megváljak tőlük. Azt gondolom, ez egy gyorsabb értékesítési mód, mintha csak meghirdettem volna.

A lóárverésen nyolcan tették le a kauciót a licitáló tárcsákra. A kikiáltási ár százezer forint volt lovanként és tízezer forintonként ment feljebb a licit.
– Tisztelt hölgyeim és uraim várom az ajánlataikat – szólította fel a leendő vásárlókat Baranyai Sándor, az árverés vezetője. Némi gondolkodás után magasba lendült az egyik tárcsa, 110 ezer forintot kínálva. – Van-e újabb ajánlat? – tette fel a kérdést az árverés vezetője, majd kimondta végszót. – 110 ezer másodszor, harmadszor. Kérem a lovat elvezetni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyszer volt Fajszon lóárverés
[/caption]
– Ami most elkelt, vágóár alatt vették meg, ami 140-150 ezer forint – kommentálta a tulajdonos, Sall István. – A következő Maestoso Tornádo Lipicai mén őseiben ötszörös világbajnok ló genetikája van. Az anyját kilenc éve vettem kiscsikó korában 400 ezer forintért.

Ez a ló nem kelt el, ám az utána elővezetett magyar hidegvérű kanca és csikója 230 ezer forintért talált új gazdára, aki már régóta szeretett volna lovat tartani. A többi lónál maga a tulajdonos 200-300 ezer forintos ajánlattal indított, amit senki nem überelt felül. Tulajdonképpen ezzel visszavásárolta a lovait. Össze is súgtak a háta mögött: most elakarja adni, vagy sem? Megint más szerint: jól tette, mivel ezek nem százezeres lovak, már a kikiáltási árat is eleve 300 ezer forintban kellett volna megszabni. Az árverés végén még az egyik érdeklődő visszakérte az elsőként felvezetett, Jókora elnevezésű, hidegvérű méncsikót. Mivel az árverés hivatalos részében nem érkezett erre ajánlat, a csikó vételárában a tulajdonosnak és a leendő vevőnek kellett egyezséget kötnie. Ennek alapján 110 ezer forintért került új tulajdonosához, aki elmondta kereskedőként lóvásárokban gyakran megfordul, lóárverésen most volt először.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kikiáltási ár százezer forint volt
[/caption]
A leendő vásárlókon kívül, olyanok is érkeztek a lóárverésre, akik csak érdeklődtek, illetve felmérték a lóárakat. – A sógorommal jöttünk, mert ő is eladná a lovait – mondta egyikük. – Nagyon lement a ló ára, de szerintem vásárló is kevés van. Még úgy is odaadnánk, hogy nem kellene készpénzt fizetni érte, hanem mondjuk: becserélnénk egy traktorra.Baranyai Sándor, az árverés vezetője arról beszélt: Somogyban korábban több alkalommal is tettek kísérletet lóárverés szervezésére. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A lovak létszámának alakulásával a vásárok és az árverések is egyre csökkennek. Azonban jó lenne, ha ennek kultúrája újra éledne: mivel a tenyészállatok is ilyenkor cserélhetnek gazdát, komoly értékeket képviselő genetikával.

– Elégedett vagyok, meg nem is – összegezte Sall István. – Próbaként sikeresnek mondom, a kínált ajánlatokban már nem annyira. Ez is olyan, mint a budai kutyavásár: egyszer volt, többet sose lesz...

Szilvásváradon hagyomány a lóárverés

A lóárverésnek Magyarországon Szilvásváradon van nagy hagyománya. Több mint egy évtizede indította útjára a lipicai lóárverést az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad és a Magyar Lipicai Lótenyésztők Egyesülete. Itt az őszi árveréseken az eladott lovak átlagértéke, úgy egymillió forint körül mozog. Somogyban az Országos Rendőr-főkapitányság egykori somogysárdi lovasbázisán tartottak időközönként lóárveréseket. Tíz éve Balatonfenyvesen is volt kezdeményezés, akkor Első Elit Hátaslóárverésként hirdették meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!