Közélet

2011.06.23. 13:24

Gyilkosság, rablás, Szima-ügy - teher alatt az ügyészség

Harmadával nőtt a tárgyalt ügyek száma az előző év azonos időszakához képest a megyei főügyészségen, mely olyan országos érdeklődést kiváltó ügyekben is nyomoz, mint a Szima Judit elleni feljelentés.

Vas András

Megterhelő fél évet tudhat maga mögött a Somogy Megyei Főügyészség, az előző év azonos időszakához viszonyítva harmadával nőtt a tárgyalási munkateher: január óta 1219 tárgyalási napon 2074 ügyben látták el a vádképviseletet, mert jánuár 1-től minden ügyben kötelező az ügyész részvétele a bírósági tárgyaláson.
– A bűncselekmények száma a rendőrség ügyforgalmi adatai szerint nagyjából azonos, mint tavaly ilyenkor – mondta Horváth Szilárd megyei főügyész. – A vagyonelleni esetek száma kis mértékben nőtt, ezen belül is a lopásé emelkedett, viszont a betöréses lopások száma valamelyest csökkent.

A statisztikai adatok alapján a legtöbb ügy a kaposvári ügyészség területére jut, némi meglepetésre viszont nem Siófok, hanem Nagyatád a második a sorban.
– Közel negyvennel több vádemelési javaslat érkezett Nagyatádra, mint Siófokra – folytatta Horváth Szilárd. – Valamiért Siófokra nem jönnek az ügyek...

Egy évvel ezelőtt a vádemelések harminckét százaléka zajlott gyorsított eljárásban, az arány idén valamivel nőtt, eddig 334 esetben emelt vádat a megyei főügyészség gyorsított eljárás keretében. Ami természetesen komoly megterhelést jelent az ügyészeknek. A nyomozó ügyészségen viszont a tavalyi kiugrás után visszaállt a korábbi esztendők ügyszáma: 164 feljelentés érkezett hozzájuk, s nyolcvankilenc esetben rendeltek el nyomozást.

A városi ügyészségeknek – Marcali, Siófok, Fonyód, Kaposvár, Barcs, Nagyatád – amúgy március elsejétől többletfeladatot jelentett, hogy kikerültek a központi ügykezelésből a közlekedési, valamint a kiskorúak veszélyeztetésével kapcsolatos ügyek. Szeptembertől pedig további feladatokat kapnak, hiszen az összes fiatalkorúakkal kapcsolatos ügyet, mely az illetékességi területen adódik nekik kell vinniük.

A mindennaposnak nevezhető esetek mellett több nagy ügyben is nyomozott a megyei főügyészség. Komoly felkészültséget és jelentős megterhelést jelent a DRV-s pénzügyi visszaélések kapcsán indított nyomozás, több mint hetven gyanúsított szerepel a Nagybajomi Takarékszövetkezet fogyasztási kölcsön eljárásai miatt indított ügyben, két tucat vádlott ellen emeltek vádat az OTP-s hitelcsalások ügyében, míg egy szlovák cég takarmányozási ügyében 600 millió forint a perérték.
– A gazdasági ügyek mellett természetesen ott voltak a nagy visszhangot kiváltó büntetőügyeink is – tette hozzá a megyei főügyész –, mint például a kiskorpádi gyilkosság vagy fegyveres rablások. A siófoki benzinkútrablók ellen például éppen a napokban készült el a vádirat.
A nagy helyi esetek mellett négy olyan ügyet is megkapott a megyei főügyészség, melyek országos érdeklődést váltottak ki. Ilyen volt a hévízi tófürdő felújítása kapcsán indított eljárás, vagy a Pécsi Vízmű-per. Előbbi hamarosan befejeződhet, utóbbi pedig már le is zárult a nyomozás megszüntetésével.

A legnagyobb visszhangot talán a legutóbbi, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Szima Judit elleni nyomozás elrendelése váltotta ki, voltak, akik politikai vonalat véltek felfedezni az ügyben, hiszen éppen a rendvédelmi dolgozók demonstrációi közben indult az eljárás.
– A szekszárdi nyomozó ügyészség helyett jelölt ki minket a Legfőbb Ügyészség – mondta Horváth Szilárd. – Magánszemélytől érkezett a feljelentés, konkrét adatokkal alátámasztva. Az ügyészségnek nincs joga mérlegelni a körülményeket, a feljelentést akkor kell elbírálnia törvényes határidőn belül, amikor az megérkezik. Erre három napja van.A Tettrekész főtitkára több helyen is nyilatkozott, lezárt ügyeket melegített fel az ügyészség – ezzel próbált utalni az ügy politikai színezetére.
– Részben lezárt ügyekről volt szó – magyarázta a megyei főügyész –, ám mára messze túljárunk rajtuk. A kollégáim rengeteget utaztak Szekszárdra, illetve más vidéki nagyvárosokba. Több házkutatást tartottak, kisteherautónyi könyvelési anyagot hoztak Kaposvárra, s megkezdődött a szakértői vizsgálat a hűtlen kezelés és a sikkasztás ügyében.

Az ügyészség javasolta Szima Judit előzetes letartóztatásba helyezését, a bíróság viszont lakhelyelhagyási tilalomról határozott – a főtitkár pártolói szerint ez is bizonyítja Szima Judit ártatlanságát.
– A bíróság a legenyhébb személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedésről határozott – jelentette ki Horváth Szilárd –, ami azt mutatta, hogy alátámasztottnak vélte az ügyészségi indítványt. Ellenkező esetben ugyanis nem alkalmaz semmiféle korlátozást. Az sem véletlen, hogy nem a szekszárdi címét jelölte meg, hanem egy rokonáét az Alföldön. Nem mellékesen az ülésen maga Szima Judit is lakhelyelhagyási tilalmat kért.

Szintén nagy érdeklődéssel kíséri a közvélemény a pécsi püspökség ügyében indított eljárást: a megyei rendőr-főkapitányság különösen nagy kárt okozó csalás és egyéb bűncselekmények miatt folytat nyomozást, melyben a megyei főügyészség látja el a törvényességi felügyeletet.
– Öt feljelentés érkezett az ügyben – mondta Horváth Szilárd –, jogi és magánszemélyektől. Jelen pillanatban több mint húsz témában vizsgálódunk. Eddig száznegyven tanút hallgattak ki, s megkerestek több mint hetven szervezetet, többek között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hét bankot, földhivatalokat, az államkincstárt, kormányhivatalokat, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, minisztériumokat, biztosítókat, huszonkét plébániát vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Jelenleg egy könyv-, valamint egy informatikai szakértő vizsgálja az iratokat. Rendkívül bonyolult, összetett ügyről van szó, a rendőrségen külön csoport foglalkozik vele. Amúgy először úgy éreztük magunkat, mint amikor az ember belép egy sötét szobába, s nem találja a kapcsolót. Most viszont már ég a villany...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!