Közélet

2011.06.07. 19:09

Három-négy osztálynyi diákot hiába várnak haza szüleik

Áprilisban, májusban az átlagosnál jóval több gyermekbaleset történt. Néhány napon belül megkezdődik a vakáció és alighanem az eddiginél is sűrűbben riasztják a mentőket és a rendőröket. A hirtelen jött szabadság túlságosan is felbátorítja a kamaszokat.

Harsányi Miklós

Magyarországon évente több mint 100 gyermek veszti életét balesetben. Három-négy általános iskola osztálynyi diákot hiába várnak haza a szülei. Ennél jóval többen szenvednek súlyos sérüléseket: a fiúk, lányok többségét közlekedési baleset éri.

– Agyrázkódás és zúzódás: ez lett a bringázás következménye – magyarázta Gyánó Barna kaposvári háziorvos, aki egy hat éves kisfiú sebeit vizsgálta meg. – Tipikus nyári baleset, a kisdiákok ezekben a hetekben komoly veszélynek vannak kitéve. Lassan véget ér a tanév, a gyerekek egyre felszabadultabban viselkednek, sokszor az elemi szabályokra se ügyelnek. A szülőknek most a szokásosnál is jobban oda kellene figyelniük az apróságokra.

Tíz gyermekbaleset történt a hét elejéig megyénkben, ebből kettő súlyos kimenetelű volt. Két alkalommal egyértelműen megállapították, hogy a gyerkőcök hibáztak. Figyelmetlenül rohantak át a jármű előtt, illetve hirtelen, szabálytalanul léptek le az úttestre. Krivácsy Péter gyermekgyógyász, az Országos Mentőszolgálat munkatársa szerint a korosztályok között határozott különbségeket lehet kimutatni. Öt éves korig viszonylag magasabb a halálos esetek száma, ezután csökken a tragédiák aránya, majd 12 éves kortól egészen 25 éves korig ismét megugrik a mutató. A kimutatás szerint nagyjából 4-5-ször több fiú veszti az életét balesetben, mint amennyi leány.

Gördeszka, kerékpár, görkorcsolya – veszélyes üzem a közlekedés, a jól induló játék gyakran balesetbe torkollik. Németh Géza, a kaposvári mentőállomás vezetője azt mondta: a kora nyáron egyik napról a másikra akár 10-15 százalékkal is megnőhet a balesetben megsérült gyermekek száma. Leggyakrabban végtag- és fejsérüléssel kerülnek kórházba a gyerekek, pedig az esetek többsége megelőzhető.

– A fejvédőről már mindenki hallhatott, ám még most is rengeteg olyan fiatalt látni az utakon, akik nem veszik fel – így a szakember. – Ha csupán ezt az egy eszközt használnák, minden bizonnyal jóval kevesebb súlyos sérülés fordulna elő. Ugyanez áll a közlekedésre is. Számomra megdöbbentő, amikor az első ülésen teljesen szabálytalanul utaznak az apró gyerekek. Nincsenek bekötve, miközben apuka, anyuka mobilon beszélget. Nem elég a sok tragédia?

A képet árnyalja, hogy még nem kezdődött el az igazi vízparti szezon. A Balaton, a Deseda, a környékbeli vizek mágnesként vonzzák a fiatalokat, ám hiába a szezonelőtti figyelemfelhívó kampány, a tragédiák időről időre mégis megrázzák a lakosságot. Szerémy György nyugalmazott kaposvári főorvos azt mondta: a veszélyérzet hiánya vagy épp a figyelmetlenség, nemtörődömség húzódhat meg a szerencsétlenség hátterében.

– Dél-Somogyban korábban egy fiatalember többször lejárt a közeli folyóra horgászni, ám ki tudja miért, nem vette figyelembe a vízszint emelkedését – idézte fel. – A férfit elragadta a víz és napokkal később a fürdőnadrágja alapján azonosították be a holttestét. Egy másik alkalommal a matracon elaludt egy fiú és felhevült testtel beleesett a tóba. Azonnal meghalt. Máskor a túlzott jókedv vagy épp az ital vezetett a bajhoz... Több olyan balatoni esetnél helyszíneltem, ahol térdig érő vízbe ugrott fejest egy-egy fiatal. Ezeknél a baleseteknél szinte kivétel nélkül fiúk, fiatal férfiak sérültek meg. Volt, aki az egy másodpercnyi meggondolatlanságáért az életével fizetett. Többen lebénultak: eltört a nyakcsigolyájuk és örökre tolószékbe kényszerültek az addig életerős ifjak.– Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond – idézte a szólást Györki Béla, a Somogyi Motoros Vándorsólyom Baráti Kör képviselője, aki szerint a közlekedésben döntő lehet a személyes példaadás. Úgy látja: mielőtt a család megengedi, hogy a gyerek megszerezze a régóta vágyott jogosítványt, jól teszik, ha előtte leülnek és elbeszélgetnek a gyermekkel. Ha a kamasz fiú vagy lány érzi a törődést, a bizalmat, egészen bizonyosan felelősségteljesen áll majd a közlekedéshez. A civil csapat vezetője szerint persze nem lehet mindenkit józan érvekkel meggyőzni – részben ezt mutatják a motoros balesetekről szóló statisztikák is.

– Hogyan lehet minősíteni azt, aki motorjával százas tempóval egy kerekezik az új elkerülő úton? – tette föl a kérdést. – Szerintem ezek az alakok – finoman fogalmazva – felelőtlenek és önzőek. Nemcsak másokat, hanem saját magukat is veszélybe sodorják. Nagyon örülnék, ha ezt a nyarat megúsznánk és egyetlen fiatal társunkat sem kellene kórházba szállítani...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!