Közélet

2011.06.03. 07:37

Isten éltesse Balatonboglár! Összhangban a 800 éves város

1211-ben említette először a tihanyi apátság összeírása Villa Boclart. Milliárdos nagyságrendben zajlanak fejlesztések a 800 éves Balatonbogláron. Az egyik nagy pályázatban a Platán téri vállalkozók is részt vesznek, akiknek összefogása nem újkeletű.

Füleki Tímea

Híre sem volt még az országban a TDM-pályázatoknak, amikor a balatonboglári Platán téren lévő üzletsor vállalkozói már rég megvalósították annak filozófiáját. Egyesületet alapítottak azért, mert úgy látták: együttes erővel többet tehetnek a vendégek elégedettségéért. Ennek lassan egy évtizede, azóta minden szezonban maguk finanszíroznak bizonyos zenés programokat a téren. Szerveztek már gyereknapot, tartottak majálist és szezonnyitó bulit.



– Már akkor is magától értetődőnek tartottuk az egyeztetést, amikor az üzletek épültek. Összehangoltuk a kínálatunkat annak érdekében, hogy ne ugyanazt árusítsuk többen, hanem minél szélesebb legyen a választék – beszélt a Platán téri Vállalkozók Egyesülete szemléletéről Sziládi Sándor, az egyik üzlettulajdonos. Mint mondta: visszatérő vendégeik ma már tudják, hogy náluk a családok bárkinél leülhetnek akkor is, ha nem mindnyájan ugyanott esznek.
Nem meglepő ezek után, hogy a Platán téri vállalkozók egy része vállalt partnerséget az önkormányzattal a város egyik most zajló, nagy formátumú turisztikai pályázatában.

– Kölcsönösen kerestük egymást és törekvéseinket végül siker koronázta – számoltak be a vállalkozók arról, hogy már elkészült az előtetők nagy része a támogatott beruházásban, s további felújítást végezhetnek még a nyertes uniós pályázatból, melyből nem csak az üzleteknél, hanem a környező területeken és a Platán strandon is nagyszabású, vendégcsalogató attrakciók készülnek.


A fejlesztések éve lesz a jubileumi esztendő

– Méltóképpen köszönti Balatonboglár a 800 éves jubileumot – mondta Mészáros Miklós polgármester a jeles évben induló fejlesztésekről, melyek meghatározóak a város jövője szempontjából. – A múltból táplálkozunk, a múlt sikerei ösztönöznek minket a jelenben – fogalmazott a városvezető arra utalva, hogy a hétvégén ünnepelt, 800 éves kerek évforduló miért is fontos a településen élők számára. Boglár alapítását egyébként azért 1211-től számítják, mert akkor említette először a tihanyi apátság összeírása Villa Boclart és az ott álló néhány udvarházat, feltehetően a mai Árpád utca környékén.

Az alapítást ünneplő város a látványosnak ígérkező fejlődés ellenére sincs könnyű helyzetben. Mészáros Miklós polgármester egyfajta kettősségként jellemezte helyzetüket a jubileum évében, amely nem csupán a félmilliárdos egészségház-fejlesztés és a kezdődő, két nagy turisztikai projektrévén írja be magát Boglár történetébe, hanem a korábbi jelentős hitel miatti kötvénykibocsátás törlesztése is most kezdődött. – Ez az érem másik oldala – fogalmazott a polgármester, aki elmondta: az idei évre esedékes 110 milliós törlesztés felét - hála az adófizetőknek - már befizették.

Milliárdos nagyságrendben zajlanak fejlesztések a 800 éves Balatonbogláron. Az egyik nagy pályázatban a Platán téri vállalkozók is részt vesznek, akiknek összefogása nem újkeletű. Füleki Tímea -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!