Közélet

2011.06.05. 14:53

Kokó sütötte a bárányt Orbánéknak Kötcsén - fotók

Pásztortarhonya, harcsapörkölt, túrós csusza – íme a kilencedik kötcsei polgári piknik „szigorúan titkos” menüje, ráadásképpen egy kis sült bárány Kovács Kokó István módra.

Fónai Imre

A nemzeti kormányzás első éve – ez a hivatalos elnevezése a vasárnapi összejövetelnek, a forgatókönyv szerint Matolcsy György, Navracsics Tibor, majd Orbán Viktor beszéde után kerekasztallá alakul a piknik, végül tábortűz. A sajtó a szokásoknak megfelelően csak a kerítésen át, kívülről leskelődhet befelé.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kokó és a pecsenyéstál
[/caption]

10.30: Feledy Gyula kötcsei polgármester és neje az elsők között regisztrál (ők érkeznek a legközelebbről, csak át kell sétálniuk az úton), a Dobozy-kúria kapujában most is urna, ezúttal a következő felirattal: „Adománygyűjtés a súlyos betegséggel küzdő, árvaságra jutott Retkes Anikó javára. Bethesda Gyermekkórház.”

10.35:
Gyurcsányék közeli kúriája zárva, erre a napra nyilván más programot szerveztek...

10.55: Érkezik a házigazda, Balog Zoltán államtitkár és mindjárt indokolja is, hogy miért nem kívánatos a sajtó: – Egy baráti társaságnak az a jellemzője, hogy nem szereti, ha figyelni kell minden szóra, arra, hogy miképpen forgatják esetleg ki a szavait...Nekem egyébként az a dolgom itt, hogy arra figyeljek: legyen elég inni-ennivaló és ne essen az eső...

11.00: Feltűnik a Magyar Rádió tudósítója, Nagy Gábor mondja is, hogy először jelentkeznek a kötcsei piknik helyszínéről, az első nyolcon nem voltak itt. Később befutnak a nagyfőnökök is, a nemzeti tévé, rádió és hírügynökség vezetői.

11.05: Az eddigi legnagyob autóval Rákay Philip érkezik.

11.10: Előbb a kürtőskalács, majd a pásztortarhonya illata kezd terjengeni, hiába, pontban délben ebéd.

11.15:
Hozzák az olvasnivalót, vagy kétszáz Helyi Thémát, megjönnek a tulajdonosok is, a Vitézy család majd'' minden tagja, a legfiatalabb, a budapesti közlekedési vezér, Dávid is.11.45: Pozsgay Imre után Kovács Kokó István, aki hamarosan helyes kis köténykében tűnik fel és el is árulja: báránysülttel lepi meg az egybegyűlteket.

12.07: Nagy Gábor élőben bejelentkezik a Déli Krónikában a sportpálya széléről, napernyő alól. Feltűnik, hogy kevesebb az autó a megszokottnál, a pálya felét se foglalják el, nyilván kevesebb ezúttal a meghívott. Az e napra kisorsolt Kötcse-Nak megye hármas fociderbi azonban természetesen elmarad e helyütt, Balatonszemesen játsszák le.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A belügyminiszter is megérkezett
[/caption]

12.15: Nemcsák Károly (Szomszédok-Feri) feleségének hatalmas piros kalapja nálam „különdíjas”.12.49: Két páncélozott kisbusz tűnik fel a kanyarban, s az, hogy egész kis fogadóbizottság gyűlik össze a kapuban. Megjött az elnök úr, ahogyan Balog Zoltán fogalmaz. Orbán Viktor miniszterelnök helyre kis hátizsákja ismerős: a februári siófoki frakcióülésre is ezzel érkezett. – Jó a csapat, komoly a társaság – „jelenti” Balog államtitkár. Orbán biccent, kattognak a fényképezőgépek, Andy Vajna jó rendező módjára ekkor, „szélárnyékban” oson be a kúria kapuján.

13.45: Megdördül az ég valahol a Balaton nyugati medencéje fölött, de hát Balog Zoltán megmondta, hogy elintézte a jó időt...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!