Közélet

2011.06.03. 08:53

Könnyű préda: mindenre harapnak és a farokig nyelik

Egyedi, ám követésre méltó példával állt elő a Forrás HE az elszaporodott, megannyi bosszúságot okozó törpeharcsák visszaszorítására.

Fenyő Gábor, Harsányi Miklós

Sokáig „törpeharcsamentes” övezetnek számított a festői környezetben fekvő, sokak által kedvelt lipótfai víztározó. Aztán úgy
négy-öt évvel ezelőtt – a helyiek szerint nem véletlenről, hanem az egyik tetten ért (volt) horgásztársuk bosszújáról van szó...
– megjelentek a törpeharcsák. A nagyobb példányokkal még nem is lenne gond, hiszen mind pörköltalapanyagnak, mind pedig a tepsiben kisütve kiváló, ám az apróbbak – amelyek képesek akár a farkukig benyelni a horgot – rengeteg bosszúságot okoznak a horgászoknak.– Kint vannak a törpeharcsacsapdák, de hát a jó ég tudja, hogy mikorra lesz újra tiszta a víz – mondta Markó István, a Kurucz Ferenc emlékverseny rendezője. – Ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk kicsit felgyorsítani a folyamatot, mégpedig oly módon, hogy mindenki jól járjon. Minden hónap első szombatján 8 órától délig törpeharcsafogó-versenyt hirdetünk, s valamennyi kategória győztesét napijeggyel jutalmazzuk.

Az eddig megfogott példányok száma több tízezerre tehető. Még a Balaton mellől is lejárnak,  s volt olyan horgász, aki az egyik ilyen megmozduláson átlépte a bűvös százas határt.


Csapdába jutottak a „miniharcsák”, bevált a máshol ellesett módszer

Szerencsések a kaposvári húskombinát-tóra járó horgászok. Dékány András egyesületi elnök szerint náluk szinte teljesen eltűnt a törpeharcsa.
– Régebben egy vendéghorgászaton vettem részt, ahol igen hatékony megoldásra figyeltem fel – magyarázta. – Olyan tölcsérszerű csapdát helyeztek ki a tóba, ahonnét a törpeharcsák nem tudtak kiszabadulni. Később néhány ilyen szerkezetet mi is beszereztünk és a jelek szerint ez a módszer nálunk is bevált. Pár éven belül nyoma veszett a törpeharcsáknak. A sporttársak igencsak örülnek a változásnak, hiszen ez a hal szinte bármilyen csalit felvesz.

A Tókaji-tavon két hete törpeharcsa pusztulásra figyeltek fel – tudtuk meg. Több száz példányt találtak a pecások, Dávid Lajos, a helyi horgász-sportegyesület vezetője úgy vélte: állítólag vírus okozhatta a pusztulást.  Szerinte amúgy időről időre változik a törpeharcsa mennyisége a tóban; bő tíz éve egy éjszakai pecaverseny alkalmával például egy induló horgára majdnem 400 (!) ilyen hal akadt. Később a pisztrángsügérek ritkították az állományt.
– Olyan problémáról van szó, amely a megye más tavain még jelenleg és később is hosszú ideig gondot jelenthet – mondta. 

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!