Közélet

2011.06.24. 08:51

„Leginkább a jegyzőt terhelheti felelősség a csődért”

Leginkább a jegyzőt terhelheti felelősség egy önkormányzat eladósodásáért, csődjéért, természetesen nem felmentve a polgármestert és a képviselő-testületi tagokat sem – így reagált Szijártó Henrik böhönyei polgármester a portálunkon megjelent, „Eladósodás: felelős kerestetik! Székek és fejek is inognak” című cikkünkre.

Fónai Imre

– Az önkormányzat gazdálkodásánál prioritást kell hogy kapjon a kötelező feladat ellátása, finanszírozása, és csak ennek garantált biztosítottsága esetén jöhetnek szóba önként vállalt feladatok – így a böhönyei polgármester. – A költségvetés készítésénél a törvényességért a jegyző felel.  Írásban kellene jelezniük a képviselő-testületek felé, ha törvénysértést észlelnek. A polgármester és a testület felelőssége fenntartható gazdálkodást folytatni. Magam többször hangsúlyoztam testületi üléseken, hogy minden beterjesztett javaslatomért, döntésem következményéért vállalom a felelősséget, de nem vállalhatok felelősséget olyan döntések következményeiért, melyek fiskális gondolkodásmód alapján, ötletszerűen, váratlanul olyan juttatásokat vonnak el (például a normatívákat), melyek rendszeres, folyamatos biztosításával számoltunk.Szijártó Henrik szerint néhány önkormányzatnál az elmúlt években részben a „rájátszás” eredményeként alakult ki eladósodás, abból kiindulva, hogy majd a választások után kompenzálják a képződött hiányt. – Csakhogy ezek az igények most nem kielégíthetőek. Más esetekben a felelősség és a szakértelem hiánya is felmerülhet. Az állami felelősségre példa a 2009 őszén hozott döntés, amikor a kistérség-központúság megszállottjainak lobbitevékenysége következtében az oktatási és szociális normatívákat megfaragták, és egy részét kistérségi társulásba „kényszerítésre” fordították. A magam részéről reméltem, hogy a Fidesz-kormány ezt az igazságtalanságot megszünteti. Szerintem ostobaság egy több mint 500 gyermek nevelését, oktatását végző integrált intézményt további integrációra kényszeríteni.

 - Osztom Schmidt Jenő tabi polgármester véleményét a pedagógusok „államosításával” kapcsolatban - így Szijártó Henrik. - Értelmetlen ötlet, nem old meg semmit, a településeknek semmi befolyásuk nem lesz a tanerő összetételének, létszámigényének befolyásolására, ráadásul létszámleépítéseket is eredményezhet.

A böhönyei polgármester úgy véli, azt kellene eldönteni, hogy a kormányzat költségvetési forrásokból mennyiben tudja enyhíteni a jelenlegi alulfinanszírozottságot, és az önhiki-rendszert kéne rendbe tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!